Piwo z sokiem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skrzypeknadachu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 1

    Piwo z sokiem

    Witam, planuje zrobić piwo z sokiem, zastanawiam się kiedy dodać owy sok (cytrynowy) czy do gotowania czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować?
  • jar_mac
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 3

    #2
    Najlepiej dodać sok do fermentacji.

    bo:
    jak dodasz sok do gotowania to zrobisz kompot albo wszystko się wygotuje (oprócz cukru lub słodzików )
    a jak dodasz po fermentacji to możne się przebazować (trudno obliczyć ilość cukru),
    najlepiej więc spasteryzować (podgrzać butelki) - chyba że zamierzasz szybko wypić to piwo.

    dokładny opis masz tutaj
    Chciałem się podzielić swoim doświadczeniem w produkcji piw smakowych, słodkich, przeznaczonych dla płci pięknej. Piwa takie wychodzą naprawde dobre, jeśli wasza Lepsza Połowa lubi piwo ze sokiem lub piwo malinowe, miodowe, imbirowe ? z łatwością zrobicie piwo, które jej posmakuje i pobije na gło...


    Ja robiłem kilka razy piwo wg tych procedur, ostatnio kwaśne malinowe i jest całkiem spoko

    pozdrawiam
    jar_mac

    Comment

    • Ayodele
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.04
      • 25

      #3
      Czy można wykorzystać melasę buraczaną przy produkcji piwa ?
      Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
      - William Faulkner

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10766

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ayodele
        Czy można wykorzystać melasę buraczaną przy produkcji piwa ?
        Można, tylko ma specyficzny smak/zapach
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Ayodele
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.04
          • 25

          #5
          Dzięki.
          Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
          - William Faulkner

          Comment

          Przetwarzanie...