Witam, planuje zrobić piwo z sokiem, zastanawiam się kiedy dodać owy sok (cytrynowy) czy do gotowania czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować?
Piwo z sokiem
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Najlepiej dodać sok do fermentacji.
bo:
jak dodasz sok do gotowania to zrobisz kompot albo wszystko się wygotuje (oprócz cukru lub słodzików )
a jak dodasz po fermentacji to możne się przebazować (trudno obliczyć ilość cukru),
najlepiej więc spasteryzować (podgrzać butelki) - chyba że zamierzasz szybko wypić to piwo.
dokładny opis masz tutaj
Chciałem się podzielić swoim doświadczeniem w produkcji piw smakowych, słodkich, przeznaczonych dla płci pięknej. Piwa takie wychodzą naprawde dobre, jeśli wasza Lepsza Połowa lubi piwo ze sokiem lub piwo malinowe, miodowe, imbirowe ? z łatwością zrobicie piwo, które jej posmakuje i pobije na gło...
Ja robiłem kilka razy piwo wg tych procedur, ostatnio kwaśne malinowe i jest całkiem spoko
pozdrawiam
jar_mac
Comment