Piwo z sokiem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skrzypeknadachu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 1

    #1

    Piwo z sokiem

    Witam, planuje zrobić piwo z sokiem, zastanawiam się kiedy dodać owy sok (cytrynowy) czy do gotowania czy przy rozlewie. Jeśli przy rozlewie to czy trzeba go zagotować?
  • jar_mac
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 3

    #2
    Najlepiej dodać sok do fermentacji.

    bo:
    jak dodasz sok do gotowania to zrobisz kompot albo wszystko się wygotuje (oprócz cukru lub słodzików )
    a jak dodasz po fermentacji to możne się przebazować (trudno obliczyć ilość cukru),
    najlepiej więc spasteryzować (podgrzać butelki) - chyba że zamierzasz szybko wypić to piwo.

    dokładny opis masz tutaj
    Chciałem się podzielić swoim doświadczeniem w produkcji piw smakowych, słodkich, przeznaczonych dla płci pięknej. Piwa takie wychodzą naprawde dobre, jeśli wasza Lepsza Połowa lubi piwo ze sokiem lub piwo malinowe, miodowe, imbirowe ? z łatwością zrobicie piwo, które jej posmakuje i pobije na gło...


    Ja robiłem kilka razy piwo wg tych procedur, ostatnio kwaśne malinowe i jest całkiem spoko

    pozdrawiam
    jar_mac

    Comment

    • Ayodele
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.04
      • 25

      #3
      Czy można wykorzystać melasę buraczaną przy produkcji piwa ?
      Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
      - William Faulkner

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10806

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ayodele
        Czy można wykorzystać melasę buraczaną przy produkcji piwa ?
        Można, tylko ma specyficzny smak/zapach
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Ayodele
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.04
          • 25

          #5
          Dzięki.
          Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
          - William Faulkner

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 15:46
          • konrad93
            Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
            konrad93
            Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

            Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
            2019-01-08, 13:48
          • kaczka116
            Cześć Brat!, Dla Mnie Z Sokiem!
            kaczka116
            Piwo gotowe do oceny
            2020-09-08, 09:34
          • yavo
            Nienagazowany cydr - help
            yavo
            Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
            2020-05-26, 20:37
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...