Lager z Coopera - pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mazgod
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 7

    #1

    Lager z Coopera - pierwsza warka

    Witam. W dniu dzisiejszym postawiłem pierwszą warkę brewkitu z Coopera a dokładniej Lager. Wszystko poszło zgodnie z instrukcją (1,7 kg Coopera + 1kg cukru + 23 l wody) , aczkolwiek pomiaru blg dokonałem tuż po dodaniu drożdży. Wynik = 9 blg. W różnych miejscach wyczytałem, że startowe blg powinno być równe ok. 12. Czy tak niskie blg zepsuje moje piwo? Będzie miało zbyt mało materiału aby drożdże mogły się popisać? Proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam.
  • toh11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.03
    • 87

    #2
    miałem podobne doświadczenie z lagerem od coopera, po prostu nie osiąga deklarowanych 12 BLG. Piwo się nie zepsuje, po prostu będzie cienkusz.

    Comment

    • mazgod
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.07
      • 7

      #3
      Może rozważyć dodanie jeszcze cukru? Jeśli tak to ile? Jak to obliczyć i w jaki sposób nie zakazić piwa? Drożdże już ruszyły pełną parą.

      Comment

      • mazgod
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.07
        • 7

        #4
        Po zadaniu drożdży 9 blg. Aktualnie po 2.5 dnia 5 blg. Trochę szybko spadło. Czy rozważyć dodanie glukozy o wartości brakujących na początku 3 blg ?

        Comment

        • toh11
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.03
          • 87

          #5
          ja dodawałem glukozę przed zadaniem drożdży. Każda manipulacja po schłodzeniu brzeczki to zwiększenie prawdopodobieństwa zakażenia. Możesz spróbować jak Ci tak zależny na tym, drożdże powinny to jeszcze przerobić.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          Przetwarzanie...