Lager z Coopera - pierwsza warka

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mazgod
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 7

Lager z Coopera - pierwsza warka

Witam. W dniu dzisiejszym postawiłem pierwszą warkę brewkitu z Coopera a dokładniej Lager. Wszystko poszło zgodnie z instrukcją (1,7 kg Coopera + 1kg cukru + 23 l wody) , aczkolwiek pomiaru blg dokonałem tuż po dodaniu drożdży. Wynik = 9 blg. W różnych miejscach wyczytałem, że startowe blg powinno być równe ok. 12. Czy tak niskie blg zepsuje moje piwo? Będzie miało zbyt mało materiału aby drożdże mogły się popisać? Proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam.
  • toh11
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.03
    • 87

miałem podobne doświadczenie z lagerem od coopera, po prostu nie osiąga deklarowanych 12 BLG. Piwo się nie zepsuje, po prostu będzie cienkusz.

Comment

• mazgod
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.07
      • 7

Może rozważyć dodanie jeszcze cukru? Jeśli tak to ile? Jak to obliczyć i w jaki sposób nie zakazić piwa? Drożdże już ruszyły pełną parą.

Comment

• mazgod
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.07
        • 7

Po zadaniu drożdży 9 blg. Aktualnie po 2.5 dnia 5 blg. Trochę szybko spadło. Czy rozważyć dodanie glukozy o wartości brakujących na początku 3 blg ?

Comment

• toh11
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2016.03
          • 87

ja dodawałem glukozę przed zadaniem drożdży. Każda manipulacja po schłodzeniu brzeczki to zwiększenie prawdopodobieństwa zakażenia. Możesz spróbować jak Ci tak zależny na tym, drożdże powinny to jeszcze przerobić.

Comment

Przetwarzanie...
          X