Wysokie BLG po zakonczeniu fermentacji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • msrcin102_5
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 3

Wysokie BLG po zakonczeniu fermentacji

Witam wszystkich
    Robiłem swoją czwarta Warkę z brewkit Gozdawa Altbier. Dodałem do tego ekstrakt słodowy jasny również Gozdawa. Jako że chciałem zwiększyć początkowe BLG i późniejsza moc piwa dodałem jeszcze 180g glukozy. Początkowe BLG wyszło 10-11. Uwodnionej drożdże i dodałem do wątku wszystkie dobrych temperaturach. Warka przebywa w ten 21st. Drożdże chyba były słabe bo fermentacja zaczęła się dopiero po 44 godzinach, gdzie pojawiła.sie piana i stan wody w górce był nierówny, jednak nie bulgotała wogule ale myślę że brak bulgotania jest spowodowany nieszczelnością wiadra. Po czwartej dobie fermentacji BLG spadło do 5 i w załączniku ej dobie również piana opadła. Po siódmej dobie BLG nadal wynosi 5. Moje pytanie czy fermentacja jest się zakończyła i można zlewać na cichą czy jeszcze poczekać. I jak takie wysokie BLG koncowe może wpłynąć na piwo.
  • msrcin102_5
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 3

Witam
    Sorry za gramatykę w pierwszym poście ale slownik t9 nie zadziałał
    Odnośnie tej Warki to w 9 dobie BLG zeszło na 4 i postanowiłem przelać piwko na cichą fermentację. Po zlaniu i zamknięciu wiadra po upływie godziny dekiel mocno się wybrzuszyła. Po upływie 12 godzin nawet wystąpiło bulgotanie. Podejrzewam że na początku przy zadaniu drożdży zbyt mało napowietrzylem piwo i dlatego fermentacja była tak słaba.
    Przy pomiarze BLG spróbowałem piwa i w smaku i zapachu było bardzo dobre.
    Co o tym myślicie

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

Daj mu jeszcze tydzień i lej w butelki.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• msrcin102_5
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.07
        • 3

Tak zamierzam zrobić ze posiedzi do przyszłego poniedziałku i do butelek.

Comment

Przetwarzanie...
        X