Witam wszystkich
Robiłem swoją czwarta Warkę z brewkit Gozdawa Altbier. Dodałem do tego ekstrakt słodowy jasny również Gozdawa. Jako że chciałem zwiększyć początkowe BLG i późniejsza moc piwa dodałem jeszcze 180g glukozy. Początkowe BLG wyszło 10-11. Uwodnionej drożdże i dodałem do wątku wszystkie dobrych temperaturach. Warka przebywa w ten 21st. Drożdże chyba były słabe bo fermentacja zaczęła się dopiero po 44 godzinach, gdzie pojawiła.sie piana i stan wody w górce był nierówny, jednak nie bulgotała wogule ale myślę że brak bulgotania jest spowodowany nieszczelnością wiadra. Po czwartej dobie fermentacji BLG spadło do 5 i w załączniku ej dobie również piana opadła. Po siódmej dobie BLG nadal wynosi 5. Moje pytanie czy fermentacja jest się zakończyła i można zlewać na cichą czy jeszcze poczekać. I jak takie wysokie BLG koncowe może wpłynąć na piwo.
Robiłem swoją czwarta Warkę z brewkit Gozdawa Altbier. Dodałem do tego ekstrakt słodowy jasny również Gozdawa. Jako że chciałem zwiększyć początkowe BLG i późniejsza moc piwa dodałem jeszcze 180g glukozy. Początkowe BLG wyszło 10-11. Uwodnionej drożdże i dodałem do wątku wszystkie dobrych temperaturach. Warka przebywa w ten 21st. Drożdże chyba były słabe bo fermentacja zaczęła się dopiero po 44 godzinach, gdzie pojawiła.sie piana i stan wody w górce był nierówny, jednak nie bulgotała wogule ale myślę że brak bulgotania jest spowodowany nieszczelnością wiadra. Po czwartej dobie fermentacji BLG spadło do 5 i w załączniku ej dobie również piana opadła. Po siódmej dobie BLG nadal wynosi 5. Moje pytanie czy fermentacja jest się zakończyła i można zlewać na cichą czy jeszcze poczekać. I jak takie wysokie BLG koncowe może wpłynąć na piwo.
Comment