Cześć wszystkim,
Robie trzecia warkę i mam problem, blg w brzeczce przed gotowaniem wyszło 5,5 zamiast 9,5. Czy jest sens próbować to dalej robić czy może lepiej kupić nowe słody i zacząć od nowa?
Problem zapewne powstał w związku ze zbyt szybkim podniesieniem temp zaciernia powyzej 75,6.. Najpierw potrzymałem 30' w 62, nastepnie 40' w 72. Niestety wtedy zauwazylem ze temp zbytnio spadla więc podgrzałem i przez nieuwagę osiągnąłem temp ponad 75 stopni . Dalsze trzymanie w niższej temp (okolo 60') nie pomogło i ciagle uzyskiwałem pozytywna próbę jodową. Zacząłem wysładzanie zapominając przy tym żeby użyć mniejszej ilości wody przez co wyszło mi 22 litry brzeczki o poziomie 5,5 blg .
Robie trzecia warkę i mam problem, blg w brzeczce przed gotowaniem wyszło 5,5 zamiast 9,5. Czy jest sens próbować to dalej robić czy może lepiej kupić nowe słody i zacząć od nowa?
Problem zapewne powstał w związku ze zbyt szybkim podniesieniem temp zaciernia powyzej 75,6.. Najpierw potrzymałem 30' w 62, nastepnie 40' w 72. Niestety wtedy zauwazylem ze temp zbytnio spadla więc podgrzałem i przez nieuwagę osiągnąłem temp ponad 75 stopni . Dalsze trzymanie w niższej temp (okolo 60') nie pomogło i ciagle uzyskiwałem pozytywna próbę jodową. Zacząłem wysładzanie zapominając przy tym żeby użyć mniejszej ilości wody przez co wyszło mi 22 litry brzeczki o poziomie 5,5 blg .
Comment