Witam wszystkich piwowarów,
to mój pierwszy post a jak domyślacie się po dziale jestem w temacie nowy. Jak każdy nowicjusz mam pytanie,hodzi o problem związany z fermentacją. Robię piwo z brewkitu Gozdawa Pszeniczne. Do ekstraktu dodałem glukozę (wiem, że smak może być średni, jednak pierwszym brewkitem chciałem się nauczyć "z czym to się je"). Po ostudzeniu brzeczki do 27 stopni dodałem rozwodnione wcześniej drożdżei i w czwartek 6.07 zamknąłem pokrywkę. W piątek nie za bardzo widziałem oznaki fermentacji, więc delikatnie otwałem fermentor i było około 1-2cm piany. W sobotę ponownie zajrzałem i piana opadła do zera... Przeraziłem się ale stwierdziłem, że drożdże mogą przeżywać kryzys i poczekam do niedzieli na odrodzenie. W niedzielę pojawiła się bardzo delikatna piana, która przykrywa całą powierzchnię jednak jest bardzo cieniutka. W dniu dzisiejszym (poniedziałek 10.07) sprawdziłem i piana jest na tym samym poziomie co wczoraj... Czy to znaczy, że drożdże były średniej jakości? Użyłem tych dodanych do brewkita. Można prosić o jakieś rady co sprawdzić i co robić? Dzisiaj jadę bo balingometr, jednak jeśli okaże się, że blg jest wysokie to czy mogę do takiej brzeczki dodać nowych drożdży? Nie zniszczę tym piwa?
Pozdrawiam serdecznie
to mój pierwszy post a jak domyślacie się po dziale jestem w temacie nowy. Jak każdy nowicjusz mam pytanie,hodzi o problem związany z fermentacją. Robię piwo z brewkitu Gozdawa Pszeniczne. Do ekstraktu dodałem glukozę (wiem, że smak może być średni, jednak pierwszym brewkitem chciałem się nauczyć "z czym to się je"). Po ostudzeniu brzeczki do 27 stopni dodałem rozwodnione wcześniej drożdżei i w czwartek 6.07 zamknąłem pokrywkę. W piątek nie za bardzo widziałem oznaki fermentacji, więc delikatnie otwałem fermentor i było około 1-2cm piany. W sobotę ponownie zajrzałem i piana opadła do zera... Przeraziłem się ale stwierdziłem, że drożdże mogą przeżywać kryzys i poczekam do niedzieli na odrodzenie. W niedzielę pojawiła się bardzo delikatna piana, która przykrywa całą powierzchnię jednak jest bardzo cieniutka. W dniu dzisiejszym (poniedziałek 10.07) sprawdziłem i piana jest na tym samym poziomie co wczoraj... Czy to znaczy, że drożdże były średniej jakości? Użyłem tych dodanych do brewkita. Można prosić o jakieś rady co sprawdzić i co robić? Dzisiaj jadę bo balingometr, jednak jeśli okaże się, że blg jest wysokie to czy mogę do takiej brzeczki dodać nowych drożdży? Nie zniszczę tym piwa?
Pozdrawiam serdecznie
Comment