Bardzo słaba "fermentacja"

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Slezi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 6

Bardzo słaba "fermentacja"

Witam wszystkich piwowarów,

to mój pierwszy post a jak domyślacie się po dziale jestem w temacie nowy. Jak każdy nowicjusz mam pytanie,hodzi o problem związany z fermentacją. Robię piwo z brewkitu Gozdawa Pszeniczne. Do ekstraktu dodałem glukozę (wiem, że smak może być średni, jednak pierwszym brewkitem chciałem się nauczyć "z czym to się je"). Po ostudzeniu brzeczki do 27 stopni dodałem rozwodnione wcześniej drożdżei i w czwartek 6.07 zamknąłem pokrywkę. W piątek nie za bardzo widziałem oznaki fermentacji, więc delikatnie otwałem fermentor i było około 1-2cm piany. W sobotę ponownie zajrzałem i piana opadła do zera... Przeraziłem się ale stwierdziłem, że drożdże mogą przeżywać kryzys i poczekam do niedzieli na odrodzenie. W niedzielę pojawiła się bardzo delikatna piana, która przykrywa całą powierzchnię jednak jest bardzo cieniutka. W dniu dzisiejszym (poniedziałek 10.07) sprawdziłem i piana jest na tym samym poziomie co wczoraj... Czy to znaczy, że drożdże były średniej jakości? Użyłem tych dodanych do brewkita. Można prosić o jakieś rady co sprawdzić i co robić? Dzisiaj jadę bo balingometr, jednak jeśli okaże się, że blg jest wysokie to czy mogę do takiej brzeczki dodać nowych drożdży? Nie zniszczę tym piwa?

Pozdrawiam serdecznie
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

27'C oznacza że przeżarły szybko cukier
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Slezi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.07
      • 6

Czyli po prostu najbardziej burzliwy etap fermentacji mam za sobą i musiał się dokonać podczas mojej nieobecności. Generalnie powinno być wszystko okej jak rozumiem?
      Ostatnia zmiana dokonana przez Slezi; 2017-07-10, 11:27.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

Zmierz blg to będziesz pewny. Czy będzie Ok? Przy takiej temp fermentacji to nie
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• Slezi
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.07
          • 6

Okej rozumiem, sprawdzę. Jeśli blg będzie wysokie, to jest jakaś szansa na ratunek czy do wylania?

Comment

• Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Slezi Wyświetlenie odpowiedzi
            Okej rozumiem, sprawdzę. Jeśli blg będzie wysokie, to jest jakaś szansa na ratunek czy do wylania?
            Trochę cierpliwości, wylać to zawsze zdążysz. Jeśli BLG będzie wysokie to równie dobrze może oznaczać, że fermentacja jeszcze trwa i to BLG spadnie, a Ty od razu byś chciał wylewać.
            Co prawda są na to niewielkie szanse, jeśli faktycznie temperatura fermentacji to 27 stopni C przez cały czas, zarówno w dzień i w nocy.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2017-07-10, 12:22.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Slezi
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.07
              • 6

Chyba źle się wyraziłem . Nie jest cały czas 27 stopni, taka była na początku, po dobie spadła do 22, a dzisiaj rano miała 20
              Ostatnia zmiana dokonana przez Slezi; 2017-07-10, 12:42.

Comment

• Slezi
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.07
                • 6

Dodałem pożywki (resztę z opakowanie, 2g?), wstrząsnąłem lekko fermentorem i po 3 godzinach z tego co widać po rurce fermentacja ruszyła, zobaczymy co z tego będzie dzieki za pomoc!

Comment

• fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3490

A kto pisał o dodawaniu pożywki i wstrząsaniu? Miałeś zmierzyć blg, zmierzyłeś?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Slezi
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.07
                    • 6

Okej, piwo ma około 1-2blg. Czyli w teorii fermentacja zakończona. Mam jednak pewien problem - skosztowalem piwa z probówki i ma kwaśny smaczek. Pachnie normalnie, czy to oznaka zakażenia lub jakis syndrom pszenicznego? Czy ten kwaśny smak podczas leżakowania może zaniknąć?

Comment

• Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Slezi Wyświetlenie odpowiedzi
                      Okej, piwo ma około 1-2blg. Czyli w teorii fermentacja zakończona. Mam jednak pewien problem - skosztowalem piwa z probówki i ma kwaśny smaczek. Pachnie normalnie, czy to oznaka zakażenia lub jakis syndrom pszenicznego? Czy ten kwaśny smak podczas leżakowania może zaniknąć?
                      Ciężko jest odpowiedzieć jednoznacznie, piwa pszeniczne są kwaskowe w smaku, ale to również może być zakażenie. Niestety przez internet nikt Tobie tego nie oceni. Jeśli zapach jest OK, ja bym butelkowała. Po nagazowaniu piwo się trochę zmieni w odczuciu, więc może to ten brak gazu Tobie przeszkadza.
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

Przetwarzanie...
                      X