Sweet stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Miszcz_ceremoni
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 6

    Sweet stout

    Wczoraj po tygodniu burzliwej zdałem na cichą i mam pewne obawy to znaczy.:Blg po warzeniu 14BLG jak zlewalem na cichą warka miała 7. DROŻDŻE których użyłem S-04. Średnia temperatura w której fermentacja przebiegła 21-22. Czy Blg przy tych drożdżach nie jest za wysokie? Do ilu powinny zejść? To moja pierwsza warka i wolę zapytać niż później otrzymać granaty.
    PZDR
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Jaki zasyp i jak zacierane? Ile litrów, ile drożdży i jak zadane (uwodnione czy prosto z saszetki), jak napowietrzyłeś? Dawałeś laktozę?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Miszcz_ceremoni
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.07
      • 6

      #3
      Laktoza 750gr, słodkich Strzegom ale 3.75kg, że Monachijski 1.25kg, jęczmień prazony 0.32kg, slod czekoladowy Ciemny 0.32kg produkty na 25l warki. W nie wiem czy dobrze liczę, ale z laktozy wyszło mi jakieś 3Blg, że pozostało 4 czy nie za dużo?

      Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Końcowe 4 blg to sporo przy takim początkowym. Po co przelewasz na cichą? Ekstrakt już nie spadał?
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • Miszcz_ceremoni
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.07
          • 6

          #5
          Na cichą przelałem bo chciałem uzyskać drożdże z ekstraktem, przepraszam ale nie wiem o co pytasz.

          Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Prawdopodobnie nie pozwoliłeś drożdżom dokończyć fermentacji i stąd wysoki ekstrakt.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • Miszcz_ceremoni
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.07
              • 6

              #7
              A mają szansę nadrobić na cichej?

              Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Bardzo dobre pytanie. Teoretycznie tak a w praktyce po tygodniu sprawdź blg.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • Miszcz_ceremoni
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.07
                  • 6

                  #9
                  Sprawdziłem i nic cały czas 7

                  Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #10
                    To już nie spadnie. Butelkuj. Tylko nie dawaj za dużo cukru do refermentacji.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • Miszcz_ceremoni
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.07
                      • 6

                      #11
                      Do warki 25l dodałem 100gr cukru. Po dwóch tygodniach po refermentacji piwo petarda, bardzo mi smakuje, nagazowanie przeciętne mogłoby być lepiej. Na dzień dzisiejszy nic się z piwem złego nie dzieje.

                      Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X