Burzliwa - wolne odfermentowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • goral1991
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.04
    • 8

    Burzliwa - wolne odfermentowanie

    Witam,

    Aktualnie na burzliwej mam Bittera 9BLG zacieranego przy 68 stopniach, jest to dopiero moja 5 warka i przy niej postanowiliśmy skorzystać z chłodziarki, aby utrzymać stałą temperature 14 stopni. Mam pytanie czy to normalne (drożdże US-05) że po 7 dniach mam dopiero 6blg, czy takie (wolne) odfermentowanie przy niższych temperaturach to powód by myśleć że coś poszło nie tak ?

    Pozdrawiam
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

    #2
    Sprawdź optymalny zakres temperatur dla tego szczepu. 14* jest zdecydowanie za nisko. Temperatura fermentacji tego piwa winna wynosić 18-19*C.
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Nic się nie martw, czekaj, czekaj, czekaj, zrobia swoje. Z drugiej strony czemu tak nisko fermentujesz? Gęstwa czy z saszetki?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • goral1991
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.04
        • 8

        #4
        Dzięki za informacje, co do temperatury to chcieliśmy zobaczyć jak drożdże zachowają się przy niższych temperaturach, jaki profil dadzą (katalogowo mają temp.12-25). Na chwilę obecną 25-07 (wtorek) zmierzone blog miedzy 4-4,5 może do soboty uda się przelać na cichą

        Comment

        • goral1991
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.04
          • 8

          #5
          Wczoraj (30-07) po 14 dniach udało się przelać piwko na cichą, w chwili przelewania miało 2,5 blg. Myślę że na cichej zejdzie do 2 blg, co przy początkowym 9blg na US-05 i stalej temp. 14 stopni to bardzo dobrze.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            I wszystko zgodnie ze starymi zasadami 14/14 lub w Twoim przypadku przy startowym 9Blg starczy 14/7 (dni burzliwej/dni cichej).

            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • goral1991
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.04
              • 8

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              I wszystko zgodnie ze starymi zasadami 14/14 lub w Twoim przypadku przy startowym 9Blg starczy 14/7 (dni burzliwej/dni cichej).

              I tak właśnie jest w planach tzn. za 7 dni butelkowanie

              Comment

              • goral1991
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.04
                • 8

                #8
                (aktualizacja)
                Piwko tak jak sądziłem zeszło do 2 blg na cichej (7 dni). O dziwo drożdże przy 14 stopniach fermentacji dały bardzo mało estrów i bardzo czysty profil piwa. Wręcz po sklarowaniu bardzo lagerowy. Target też zrobił fajną robotę.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X