Stout owsiany z cynamonem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • whitek92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 18

    Stout owsiany z cynamonem

    Witam wszystkich.
    Mam w planach uwarzenie owsianego stouta z dodatkiem cynamonu. Znalazłem w internecie przepis w języku angielskim. Wygląda on następująco:
    10 GAL
    All Grain
    Est OG: 1.063
    Est FG: 1.018
    Est ABV 5.89%
    Est IBU: 33.9
    Est SRM: 40


    15.00 lb Pale 2-Row 37.0 PPG 1.8L 58.3%
    4.00 lb Chocolate 29.0 PPG 350.0L 15.5%
    2.50 lb Caramel / Crystal 60L 34.0 PPG 60.0L 9.7%
    2.25 lb Flaked Oats 33.0 PPG 2.2L 8.7%
    2.00 lb Roasted Barley 33.0 PPG 300.0L 7.8%

    Mash at 153 F for 60 min

    1 oz Magnum 60 min 14.0%AA
    2 oz East Kent Goldings 10 min 5.8%AA

    2 oz cocoa nibs Primary
    5 oz vanilla extract Primary
    4 each cinnamon sticks Primary

    White Labs - Irish Ale Yeast WLP004

    Czy mógłby mi ktoś pomóc przetłumaczyć ten przepis na język polski tak żeby było wiadomo co ile i jak?
    Pozdrawiam.
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    #2
    Warka na 38 litrów. Przeskaluj na standardową 20l

    6750g Pilzeńskiego
    1800g Czekoladowy
    1125g Karmelowy/Cystal 120 EBC
    1000g Płatki Owsiane
    900g jęczmień palony

    Dalej mi się nie chce. Czy tak trudno zamienić to wszystko z systemu US na europejskie jednostki ?

    Our easy-to-use beer recipe calculator and designer will let you brew with total confidence. Eliminate the guess work and know that brew day is ging to rock!


    Powodzenia

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19275

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto Wyświetlenie odpowiedzi
      Warka na 38 litrów. Przeskaluj na standardową 20l

      6750g Pilzeńskiego
      1800g Czekoladowy
      1125g Karmelowy/Cystal 120 EBC
      1000g Płatki Owsiane
      900g jęczmień palony

      Dalej mi się nie chce. Czy tak trudno zamienić to wszystko z systemu US na europejskie jednostki ?

      Our easy-to-use beer recipe calculator and designer will let you brew with total confidence. Eliminate the guess work and know that brew day is ging to rock!


      Powodzenia
      Ja bym dał słód Pale. Owszem pils ma lepszą wydajność, ale to nie jest piwo, które taką musi mieć. Czekoladowy 900-950 EBC, karmelowy np. Caramunich III Weyermana. Kokosa bym sobie darował. 4 laski cynamonu wydają się być ok. Ja dałem 4 przy piwie 11 blg i tam było go za dużo.

      Comment

      • Joosto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.12
        • 263

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Kokosa bym sobie darował.
        A to nie przypadkiem ziarno kakaowca ? Przynajmniej ja tak to rozumiem

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19275

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto Wyświetlenie odpowiedzi
          A to nie przypadkiem ziarno kakaowca ? Przynajmniej ja tak to rozumiem
          Tak, to miałem na myśli, a napisałem co innego. Nuty kakaa wniosą słody, więc nie widzę sensu ich aż tak bardzo podbijać. No ale to tylko moje zdanie.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X