Gose - infekcja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wielgon
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 4

    #1

    Gose - infekcja?

    Cześć,
    Warzyłem ostatnio gose metodą kettle sour. Po standardowej procedurze przelałem do fermentora (w którym wcześniej warzyłem inne gose metodą zakwaszania w fermentorze), zadałem drożdże White Labs WLP029.
    Po dwóch tygodniach fermentacji (temperatura 22-25 C) na powierzchni pojawiło się takie coś. BLG spadło z 10 do 2,5, zapach jest ładny, smakuje też w porządku, lekko kwaśne, trochę słone, ale IMO - wszystko w normie. Martwi mnie tylko ten nalot, który wygląda trochę jak pleśń.
    Myślicie, że ewentualne lactobacillusy, które zostały w fermentorze po poprzedniej fermentacji mogły dojść do głosu i stąd ten nalot? Czy to definitywnie infekcja i lać w kanał?
    Attached Files
  • wielgon
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 4

    #2
    Sory, że post pod postem, ale nie widzę opcji edycji.
    Zagadka rozwiązana - po przeniesieniu fermentora osad zaczął tonąć ukazując trochę inne oblicze. Moim zdaniem to drożdże, które unosiły się na powierzchni. Dziwny kolor, który mnie tak przeraził nadały im zapewne chmieliny.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19292

      #3
      Mnie to wygląda na błonę wytworzoną przez bakterie. A że gose to nie jest normalna fermentacja to nie podejmuje się stwierdzenia jakiej. I czy to dobrze.

      Comment

      • wielgon
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.07
        • 4

        #4
        Przelałem wczoraj na cichą, zobaczymy, jak to się rozwinie z czasem. Na razie zapach i smak były w porządku i jeśli się taka tendencja utrzyma, to butelkuję.

        Comment

        • wielgon
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.07
          • 4

          #5
          Piwo niestety poszło w kanał - zrobił się straszny ocet. Klątwa 13 warki

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Lichtenhainer Ritterguts Weisse
            darekd
            Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
            Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
            2022-10-17, 21:01
          • wpadzio
            Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Original Ritterguts Gose
            wpadzio
            Ciekawa saksońska współpraca. Odwołujące się do tradycyjnej 200-letniej receptury gose kontraktowego Ritterguts Gose z Borny, warzone w sięgającym historią drugiej połowy XIX browarze Reichenbrand z Lipska. Styl Gose, wywodzący się właśnie z tych rejonów Niemiec to jeden z najstarszych...
            2018-08-25, 13:29
          • pietrus96
            Osad w butelkach
            pietrus96
            Cześć,
            dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
            2024-01-13, 20:24
          • e-prezes
            Oldbridž Ale, Kukambera
            e-prezes
            Piszę o nim tylko dlatego, że delikatnie różniliśmy się z piwowarem w kwestii odbioru piwa. Wedle tego co mówił piwo tworzone z bazowego piwa (na untappdt pale ale) poprzez wrzucanie pokrojonych w ćwiatki świeżych ogórków do kega (tak zrozumiałem), choć być może chodzi o tank. Tak czy...
            2022-09-09, 15:55
          • Javox
            Põhjala, Orange Gose
            Javox
            Gose z alko 5,5% (IBU 10).
            Chmiele: Hallertau Blanc, HBC 431.
            Dodatki:: pomarańcze, sól himalajska i kolendra.

            Piana - trzaskające bąble potem już niewiele.
            Gaz - nie za duży.
            Lacing - nic.
            Barwa - lekko opalizujący jasny żółto złoty.
            Aromat...
            2021-02-02, 19:13
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...