Gose - infekcja?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wielgon
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 4

    Gose - infekcja?

    Cześć,
    Warzyłem ostatnio gose metodą kettle sour. Po standardowej procedurze przelałem do fermentora (w którym wcześniej warzyłem inne gose metodą zakwaszania w fermentorze), zadałem drożdże White Labs WLP029.
    Po dwóch tygodniach fermentacji (temperatura 22-25 C) na powierzchni pojawiło się takie coś. BLG spadło z 10 do 2,5, zapach jest ładny, smakuje też w porządku, lekko kwaśne, trochę słone, ale IMO - wszystko w normie. Martwi mnie tylko ten nalot, który wygląda trochę jak pleśń.
    Myślicie, że ewentualne lactobacillusy, które zostały w fermentorze po poprzedniej fermentacji mogły dojść do głosu i stąd ten nalot? Czy to definitywnie infekcja i lać w kanał?
    Attached Files
  • wielgon
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.07
    • 4

    #2
    Sory, że post pod postem, ale nie widzę opcji edycji.
    Zagadka rozwiązana - po przeniesieniu fermentora osad zaczął tonąć ukazując trochę inne oblicze. Moim zdaniem to drożdże, które unosiły się na powierzchni. Dziwny kolor, który mnie tak przeraził nadały im zapewne chmieliny.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19275

      #3
      Mnie to wygląda na błonę wytworzoną przez bakterie. A że gose to nie jest normalna fermentacja to nie podejmuje się stwierdzenia jakiej. I czy to dobrze.

      Comment

      • wielgon
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2016.07
        • 4

        #4
        Przelałem wczoraj na cichą, zobaczymy, jak to się rozwinie z czasem. Na razie zapach i smak były w porządku i jeśli się taka tendencja utrzyma, to butelkuję.

        Comment

        • wielgon
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.07
          • 4

          #5
          Piwo niestety poszło w kanał - zrobił się straszny ocet. Klątwa 13 warki

          Comment

          Przetwarzanie...
          X