Warzenie mocnych piw - za niskie BLG w garze + zbędna brzeczka w filtratorze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    Warzenie mocnych piw - za niskie BLG w garze + zbędna brzeczka w filtratorze

    Cześć,

    ostatnio warzyłem dwa mocne piwa (wee heavy i RIS - właśnie go warzę). Oba piwa wedle receptur miały mieć 19 BLG. Podczas filtracji zagapiłem się i w obu przypadkach BlG w garze wyszło mi około 14 BLG. Powinno być około 17 żeby po odparowaniu paru litrów podczas chmielenia osiągnąć 19 BLG.

    Wniosek z tego taki żeby częściej sprawdzać BLG w garze. A co zrobić z pozostałą brzeczką z filtratora, której zostało mi kilka litrów (około 7 BLG)? Szkoda ją wylewać. Czy coś z nią robicie? Czy po prostu przy warzeniu mocnych piw typu RIS trzeba zaakceptować to, że kilka litrów brzeczki o dość wysokim poziomie BLG ląduje w zlewie?
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    #2
    Do tej brzeczki - powiedzmy, 7 blg można dodać ekstrakt słodowy, wtedy mamy np. 11-12 blg i kolejne piwo. W przypadku RIS-a czy portera będzie ciemniaczek. Do zlewu szkoda...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2017-08-12, 17:42.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
      Do tej brzeczki - powiedzmy, 7 blg można dodać ekstrakt słodowy, wtedy mamy np. 11-12 blg i kolejne piwo. W przypadku RIS-a czy portera będzie ciemniaczek. Do zlewu szkoda...

      Do zlewu szkoda. Nie mam ekstraktu słodowego. W takim razie wypadałoby się zaopatrzyć. Czyli sugerujesz dodać do tych resztek ekstraktu (wody też?) i wlać do fermentora około 7-10 litrów?
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • m2200
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.10
        • 223

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
        Do tej brzeczki - powiedzmy, 7 blg można dodać ekstrakt słodowy,
        A może być cukier czy miód? To mam w domu
        Nie samym piwem żyje człowiek ale...

        Comment

        • Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1054

          #5
          Jak została Ci brzeczka np. 7 blg, to trochę mało na piwo. Więc żeby było na szybko, to dodaje się ekstraktu słodowego (można nawet już chmielonego), żeby nie chmielić po raz kolejny - ma być na szybko.
          OK, doczytałem Twój kolejny post: Miodu szkoda, cukier ostatecznie może być, ale psuje smak piwa (posmaki bimbrowe). Do piw belgijskich dodaje się cukier, ale kandyzowany.
          Może lepiej: przetrzymać tę brzeczkę dzień lub dwa (to tylko po to, żeby kupić ten ekstrakt) i pobawić się z dodaniem ekstraktu.
          I na koniec: Ja generalnie zacieram, nie robiłem piwa powyżej 18 blg, raz zrobiłem eksperyment z ekstraktem, na zasadzie dodanie do brzeczki zacieranej, żeby było więcej piwa i więcej blg. Efekt był, no, taki sobie, oczywiście piwo było dobre, ale warzyliśmy lepsze.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2017-08-12, 18:06.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          • m2200
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.10
            • 223

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
            Do piw belgijskich dodaje się cukier, ale kandyzowany.
            I na koniec: Ja generalnie zacieram, nie robiłem piwa powyżej 18 blg, raz zrobiłem eksperyment z ekstraktem, na zasadzie dodanie do brzeczki zacieranej, żeby było więcej piwa i więcej blg. Efekt był, no, taki sobie, oczywiście piwo było dobre, ale warzyliśmy lepsze.
            Ja też teraz zacieram. RIS ma być około 19 BLG - jest mniej (ile dokładnie jeszcze nie wiem bo cały czas gotuję). Może cukier brązowy dodam, trochę chmielu. Jak nie wyjdzie - trudno. Brzeczki szkoda rzeczywiście. Dzięki.
            Nie samym piwem żyje człowiek ale...

            Comment

            • Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1054

              #7
              Wyjdzie dobrze, nie ma innej opcji
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment

              • m2200
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.10
                • 223

                #8
                Dzięki - poeksperymentuję. Nie stosowałem nigdy ekstraktu słodowego jeszcze.
                Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                Comment

                • Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

                  #9
                  Obowiązkowo trzeba zagotować tę Twoją cienką brzeczkę z ekstraktem - dezynfekcja itp. Później schłodzić, drożdże i ... dobre piwo po miesiącu-dwóch
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • m2200
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.10
                    • 223

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Obowiązkowo trzeba zagotować tę Twoją cienką brzeczkę z ekstraktem
                    A ile tego ekstraktu? JAkie proporcje w stosunku do ilości brzeczki?
                    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X