Cześć!
Pilnie potrzebuję konsultacji w sprawie pierwszej fermentacji lagera.
Uwarzyłem Pilsa 12BLG w sobotę i późnym wieczorem zadałem Wyeast 2278 Czech Pils.
Użyłem startera, w którym drożdże namnażały się przez 36h. Temperatura ich zadania to 12 stopni, później ustabilizowała się na ok 9-10 stopniach. Brzeczka odpowiednio napowietrzona. Dość szybko zaczęło bulkać, pojawiła się też piana. Wczoraj sprawdzałem BLG i tutaj pojawia się problem. Wyszło mi pełne 12. W smaku bardzo slodkie i brzeczkowe, więc to raczej nie bład spławika.
Czy mam się martwić że fermentacja mi utknęła? czy lagery tak po prostu mają? Rano podniosłem temperature w lodówce do 12 stopni.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pilnie potrzebuję konsultacji w sprawie pierwszej fermentacji lagera.
Uwarzyłem Pilsa 12BLG w sobotę i późnym wieczorem zadałem Wyeast 2278 Czech Pils.
Użyłem startera, w którym drożdże namnażały się przez 36h. Temperatura ich zadania to 12 stopni, później ustabilizowała się na ok 9-10 stopniach. Brzeczka odpowiednio napowietrzona. Dość szybko zaczęło bulkać, pojawiła się też piana. Wczoraj sprawdzałem BLG i tutaj pojawia się problem. Wyszło mi pełne 12. W smaku bardzo slodkie i brzeczkowe, więc to raczej nie bład spławika.
Czy mam się martwić że fermentacja mi utknęła? czy lagery tak po prostu mają? Rano podniosłem temperature w lodówce do 12 stopni.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Comment