Pierwszy lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jonas3
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 1

    Pierwszy lager

    Cześć!
    Pilnie potrzebuję konsultacji w sprawie pierwszej fermentacji lagera.
    Uwarzyłem Pilsa 12BLG w sobotę i późnym wieczorem zadałem Wyeast 2278 Czech Pils.
    Użyłem startera, w którym drożdże namnażały się przez 36h. Temperatura ich zadania to 12 stopni, później ustabilizowała się na ok 9-10 stopniach. Brzeczka odpowiednio napowietrzona. Dość szybko zaczęło bulkać, pojawiła się też piana. Wczoraj sprawdzałem BLG i tutaj pojawia się problem. Wyszło mi pełne 12. W smaku bardzo slodkie i brzeczkowe, więc to raczej nie bład spławika.

    Czy mam się martwić że fermentacja mi utknęła? czy lagery tak po prostu mają? Rano podniosłem temperature w lodówce do 12 stopni.

    Z góry dzięki za odpowiedzi
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3490

    #2
    Nic nie rób, poczekaj, będzie dobrze.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    Przetwarzanie...
    X