Nagazowane piwo w fermentatorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Taerom
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.09
    • 1

    #1

    Nagazowane piwo w fermentatorze

    Hej,
    wykonuje właśnie swoją pierwsza warke z brewkita (Lager z Coopersa + ekstrakt słodowy WES). 11Blg nastawne, po 8 dniach (temp. 22) zeszło do 2Blg i w tym momencie instrukcja mówi o refermentacji.
    Problem polega na tym, że przy pobieraniu próbki, w celu sprawdzenia cukru (poprzez kranik) piwo w próbce jest po prostu gazowane. Nie jakoś wybitnie, ale trochę bardziej i takiego spodziewałbym się z butelki. Po krótkim czasie gaz wypycha mi areometr do góry, a po wstrząśnięciu robi się elegancka piana. Znajomi robiący z tego brewkita mieli całkowicie odgazowane i to po krótszym czasie.
    Co radzicie z tym zrobić doświadczeni koledzy?
    Nie znalazłem podobnego tematu, a wierci mi w głowie ta sprawa, czy mam dodawać cukru do refermentacji tyle ile zakładałem (4g/0,5L), czy przez to, ze juz jest lekko nagazowane zmniejszyć ilosc? A moze przelac na cicha?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24055

    #2
    zależnie od temperatury - im niższa tym może być tym więcej co2 rozpuszczonego w młodym w piwie Więc to normalne. Pobieranie próbek przez kranik jest złe i nie powinno się tego robić. Próbkę dobrze jest odgazować, żeby odczyt był w miarę dokładny,
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • kurek93
      Lager coopers
      kurek93
      Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
      2023-01-06, 20:13
    • bartek90
      Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
      bartek90
      Cześć wszystkim,
      jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
      Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
      2020-05-14, 13:41
    • yavo
      Nienagazowany cydr - help
      yavo
      Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
      2020-05-26, 20:37
    • mkocielnik
      Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
      mkocielnik
      Witam serdecznie,
      małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
      Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

      W obu...
      2018-12-14, 17:04
    • wojtemac
      Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
      wojtemac
      Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
      - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
      - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
      - termometr analogowy
      - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
      2024-09-15, 12:09
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...