Nagazowane piwo w fermentatorze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Taerom
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.09
    • 1

    Nagazowane piwo w fermentatorze

    Hej,
    wykonuje właśnie swoją pierwsza warke z brewkita (Lager z Coopersa + ekstrakt słodowy WES). 11Blg nastawne, po 8 dniach (temp. 22) zeszło do 2Blg i w tym momencie instrukcja mówi o refermentacji.
    Problem polega na tym, że przy pobieraniu próbki, w celu sprawdzenia cukru (poprzez kranik) piwo w próbce jest po prostu gazowane. Nie jakoś wybitnie, ale trochę bardziej i takiego spodziewałbym się z butelki. Po krótkim czasie gaz wypycha mi areometr do góry, a po wstrząśnięciu robi się elegancka piana. Znajomi robiący z tego brewkita mieli całkowicie odgazowane i to po krótszym czasie.
    Co radzicie z tym zrobić doświadczeni koledzy?
    Nie znalazłem podobnego tematu, a wierci mi w głowie ta sprawa, czy mam dodawać cukru do refermentacji tyle ile zakładałem (4g/0,5L), czy przez to, ze juz jest lekko nagazowane zmniejszyć ilosc? A moze przelac na cicha?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    #2
    zależnie od temperatury - im niższa tym może być tym więcej co2 rozpuszczonego w młodym w piwie Więc to normalne. Pobieranie próbek przez kranik jest złe i nie powinno się tego robić. Próbkę dobrze jest odgazować, żeby odczyt był w miarę dokładny,
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    Przetwarzanie...
    X