Co z tego wyjdzie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • agarth1979
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 119

    Co z tego wyjdzie?

    Witam,
    Mam już kilka dobrych warek uwarzonych, mam ochotę uwarzyć piwo wg takiej receptury i mam pytanie do Was co z tego wyjdzie. Pewnie piwo, oby

    Castle Pale Ale 4 kg ebc 5,5-7,5
    kawowy 0.2 kg ebc 500
    Weyermann - Carafa I 0.2 kg ebc 350
    jęczmień wedzony 0.2 kg ebc 10
    Biscuit Malt 0.2 kg ebc 45
    bestmalz special x 0.2 kg ebc 300

    Zacieranie:
    Temp Czas
    50 C 10 min
    64 C 45 min
    72 C 25 min

    drożdże Safe US-05
    mech irlandzki 10 g
    chmielenie Oktawia 7,8% (60 min)
    aromat Haltauer 4,6 % i Herkules 16,1% po 15g na aromat (10 min)
  • agarth1979
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 119

    #2
    Dobra z mechem przesadziłem, 4g. Nie będzie za gorzkie?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      A ile tej Oktawii?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • agarth1979
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.06
        • 119

        #4
        Oktawii 35 gram

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika agarth1979 Wyświetlenie odpowiedzi
          Dobra z mechem przesadziłem, 4g. Nie będzie za gorzkie?
          Od mechu nie
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • agarth1979
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.06
            • 119

            #6
            Hehe, od mchu gorzkie nie będzie, wiem. Ale ogólnie przy tych proporcjach i gramach chmielu? Na początku chciałem dodać 50 gram Oktawii ale chyba na 35-40 zostanę. Wywalę też przerwę białkową, piana się przyda

            Comment

            • Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1054

              #7
              Tak na pierwszy rzut oka dużo ciemnych karmeli (będzie megaczarne piwo), moim zdaniem nawet za dużo, no i za mało chmielu. Nie wiem, ile docelowo ma być piwa, przy tym zasypie pewno około 20 litrów i to cieniaska. Nawet na 20 litrów chmielu za mało, no, ale jak kto lubi. A co to ma być? Jakiś stout? Black IPA nie będzie z tym chmielem, a przede wszystkim z tą jego mikroskopijną ilością. Koźlak wędzony? Ale pewno stout, bo drożdże górne. Acha, ta wędzonka w tej ilości innych słodów moim zdaniem zginie, mało jej.
              Ale - jak mówię, to tak na oko, nie przeliczałem nijak tego.
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment

              • agarth1979
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.06
                • 119

                #8
                Przeliczałem te proporcje na Brewnessie i w sumie czarne nie będzie, raczej brązowe do ciemnobrązowego. Słód wędzony daję troszkę aby lekko skontrować te karmele. Może faktycznie trzeba go dodać więcej ale na razie pooksperymentuję z ta ilością. Grodzisz to nie będzie Nie, to nie ma być piwo pod konkretny styl, tylko freestyle Tak, piwa ma wyjść ok. 20, cienias na 5% alko. Boję się cholernie tego chmielu, żeby nie dopierniczyć go za dużo.... Jutro mam wolne z pracy, więc jak będzie padało to jadę z koksem a jak nie to za tydzień we wtorek na bank robię,bo piwko mi się kończy w piwnicy

                Na koźlaka wędzonego przyjdzie jak będą niskie temperatury

                Comment

                • Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

                  #9
                  No, mi chmielu zawsze mało, my u nas w browarze dajemy tak 400 do 450 g, ale na 60 litrów IPA (AIPA) (0 min, 30-40 min, 60-80 min i na zimno na kilka dni, oczywiście z uwzględnieniem alfakwasów i przeliczeniem tego, celujemy w 60-80 IBU, z reguły kilka odmian na jedną warkę, single hopy u nas są zdecydowanie gorsze). Do koźlaka, około 20 IBU też na taką ilość (no, może nieco mniej) było 110 gramów, czyli jak na nas - ekstremalnie mało. A robiliśmy go gdzieś tak w lutym.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • agarth1979
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.06
                    • 119

                    #10
                    To ładnie tam chmielicie A potem chmielu brakuje Ale wracając do tematu, to chcę zrobić piwo ze zbalansowaną goryczką, tak aby nie przykryła całej reszty. Rezygnuję z przerwy białkowej i te 10 min dorzucę to temperatury 64. Tak myślę.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X