Porter angielski - przyprawy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacu1234567890
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 12

    Porter angielski - przyprawy

    Witam,
    chcę uwarzyć porter angielski (zestaw, zacieranie) którego sam bym zmodyfikował przyprawami (cynamon, goździk, anyż) takie piwo świąteczne. Czy ten styl warto przyprawiać czy lepiej uwarzyć czysty porter?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Po pierwsze jaki jest cel dodawania tych przypraw?
    Po drugie co chce osiągnać, dla kogo ma to być piwo.

    Ten styl jest dość łagodnym, przystępnym stylem, więc nie widzę go sensu udziwniać. No chyba, że jest w tym jakiś ukryty cel.

    Comment

    • jacu1234567890
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.12
      • 12

      #3
      Możliwe że nie napisałem zrozumiale. Chcę zrobić piwo na święta Bożego Narodzenia. Właśnie chodzi mi o to czy tego piwa przez te przyprawy się nie zepsuje? Piwo osobiście dla mnie no i z gośćmi się podzielić

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Spokojnie możesz tak zrobić ale pamiętaj, że piwa świateczne to piwa mocne, porter angielski to max 5,5% alkoholu a dla świątecznego to ledwo, ledwo dolna granica.

        W lekkim piwie tego rodzaju dodatki będą zbyt nachalnie wyeksponowane, potrzebują sporej kontry słodowej.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          A piłeś już takie, że wiesz czego oczekujesz? Jak chodzi o cynamon sam go dałem dwa razy i ciut, albo dwa ciuty za dużo. Ale jak nie masz punktu odniesienia to i tak ciężko coś doaradzić z ilością.
          Ja sam byłbym za tym by ograniczyć się do cynamonu, gałki muszkatułowej i bardzo delikatnie reszty (ziele angielskie, goździk - czyli standard mieszanki piernikowej). Anyż bym wywalił - jest za mocny.

          Comment

          • jacu1234567890
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.12
            • 12

            #6
            Dzięki za odpowiedzi. Taka laska cynamonu jedna na 20L brzeczki to będzie w takim "lżejszym" piwie odpowiednia ilość? Ile zawsze takiej przyprawy dajecie?
            Last edited by jacu1234567890; 2017-09-11, 21:39.

            Comment

            • grodek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2015.06
              • 527

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacu1234567890 Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam,
              chcę uwarzyć porter angielski (zestaw, zacieranie) którego sam bym zmodyfikował przyprawami (cynamon, goździk, anyż) takie piwo świąteczne. Czy ten styl warto przyprawiać czy lepiej uwarzyć czysty porter?
              A jaki to ma być konkretnie porter? Brown Porter, Robust czy jeszcze coś innego? Zdecyduj się, co to ma być, bo angielski porter warzony z przyprawami to pasuje jak pięść do nosa.
              Z doświadczenia podpowiem Tobie, że z przyprawami trzeba uważać, ponieważ łatwo można przedobrzyć. W grudniu 2016 zrobiłem "świąteczne" i dopiero teraz względnie się ułożyło, choć byłem pewien że zachowałem umiar w dodatkach. Na 20L warkę dałem 20 goździków, plus cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, imbir i skórka pomarańczowa. To wszystko przy ekstrakcie 16 BLG. Zachowaj umiar. Proponuję zrobienie porteru, a później warzenie "świątecznego" i zabawę z przyprawami.
              604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

              Comment

              • Petitpierre
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2014.01
                • 2566

                #8
                Dobrze byłoby sprecyzować właśnie który, najlepiej się ustali po parametrach. W przypadku dodatków, poniżej przepis z roku 1797, jeden z najstarszych, na London Porter. Warzenie piw historycznych czyli właśnie z przyprawami należy wykonywać bardzo ostrożnie i przeważnie przyjmować dużo mniejsze ilości niż wskazywałby przepis-dla przykładu Windsor Ale z przyprawami danymi tak jak wówczas układało się ponad pół roku, w obecnej wersji zmniejszyłem jeden składnik 4-5-krotnie i przy najbliższej warce, prawdopodobnie jeszcze zmniejszę.To, co smakowało w Anglii wiktoriańskiej czy edwardiańskiej, niekoniecznie będzie smakować nam.
                Attached Files
                Mały porterek-przyjaciel nerek

                Comment

                • Petitpierre
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2014.01
                  • 2566

                  #9
                  Z literatury przedmiotu wynika następujący podział-wybierz swój i poczuj różnicę:

                  Town/Country Porter 12-13blg
                  Single Stout Porter 14-17blg
                  Double Stout Porter 18-20,5blg
                  Triple Stout Porter 22-23blg
                  London Porter 15-21blg
                  Double Porter (Brown Stout Porter) 19-24blg
                  Imperial Stout Porter 24- blg
                  Oraz wariacje: Superior Porter tożsamy z Extra
                  Stout Porter, Foreign Extra Double Stout Porter,
                  Keeping Porter (14,7blg) i Keeping Single Stout Porter (19,6 blg)
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacu1234567890 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dzięki za odpowiedzi. Taka laska cynamonu jedna na 20L brzeczki to będzie w takim "lżejszym" piwie odpowiednia ilość? Ile zawsze takiej przyprawy dajecie?

                    No wróćmy do posta #1 - lepiej uwarz tego portera bez przypraw.

                    Nie brnij dalej.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • Jimmy_jb
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.11
                      • 911

                      #11
                      Ale jak to? Porter bez przypraw? Nie leżakowany w beczce? Przecież to nie będzie sztos...
                      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X