Pierwsze piwo - pytania

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PiotrSienkiewicz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.09
    • 1

Pierwsze piwo - pytania

Witam
    Dopiero zaczynam swoją zabawę z warzeniem piwa, jestem w trakcie pierwszej warki.
    Wybralem brewkit IPA, dzisiaj mija 6 dzien fermentacji burzliwej i z 11 blg zrobiło mi sie 5.
    Czy blg nie za wolno schodzi? Popełniłem jeden błąd przy przelewaniu brzeczki i zapomniałem ją napowietrzyć, czy to może być powód powolnej fermentacji? Do tego spróbowałem piwo i ma mocno zalegającą goryczkę, lekko kwaskowatą. Czy smak piwa jeszcze mocno się zmieni po cichej fermentacji i chmieleniu na zimno?

Pozdrawiam
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiotrSienkiewicz Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam
    Dopiero zaczynam swoją zabawę z warzeniem piwa, jestem w trakcie pierwszej warki.
    Wybralem brewkit IPA, dzisiaj mija 6 dzien fermentacji burzliwej i z 11 blg zrobiło mi sie 5.
    Czy blg nie za wolno schodzi? Popełniłem jeden błąd przy przelewaniu brzeczki i zapomniałem ją napowietrzyć, czy to może być powód powolnej fermentacji? Do tego spróbowałem piwo i ma mocno zalegającą goryczkę, lekko kwaskowatą. Czy smak piwa jeszcze mocno się zmieni po cichej fermentacji i chmieleniu na zimno?

Pozdrawiam
    Jaką masz temperaturę fermentacji? Jakie drożdże?
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

Przetwarzanie...
    X