Pierwsze piwo - pytania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PiotrSienkiewicz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.09
    • 1

    #1

    Pierwsze piwo - pytania

    Witam
    Dopiero zaczynam swoją zabawę z warzeniem piwa, jestem w trakcie pierwszej warki.
    Wybralem brewkit IPA, dzisiaj mija 6 dzien fermentacji burzliwej i z 11 blg zrobiło mi sie 5.
    Czy blg nie za wolno schodzi? Popełniłem jeden błąd przy przelewaniu brzeczki i zapomniałem ją napowietrzyć, czy to może być powód powolnej fermentacji? Do tego spróbowałem piwo i ma mocno zalegającą goryczkę, lekko kwaskowatą. Czy smak piwa jeszcze mocno się zmieni po cichej fermentacji i chmieleniu na zimno?

    Pozdrawiam
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiotrSienkiewicz
    Witam
    Dopiero zaczynam swoją zabawę z warzeniem piwa, jestem w trakcie pierwszej warki.
    Wybralem brewkit IPA, dzisiaj mija 6 dzien fermentacji burzliwej i z 11 blg zrobiło mi sie 5.
    Czy blg nie za wolno schodzi? Popełniłem jeden błąd przy przelewaniu brzeczki i zapomniałem ją napowietrzyć, czy to może być powód powolnej fermentacji? Do tego spróbowałem piwo i ma mocno zalegającą goryczkę, lekko kwaskowatą. Czy smak piwa jeszcze mocno się zmieni po cichej fermentacji i chmieleniu na zimno?

    Pozdrawiam
    Jaką masz temperaturę fermentacji? Jakie drożdże?
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Zaiksik
      Trudne początki
      Zaiksik
      Witam
      Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
      Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
      Wszystko...
      2024-08-27, 17:13
    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 20:01
    • Serokomlak
      Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
      Serokomlak
      W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

      Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
      2024-09-28, 23:39
    • VidiBob
      Piana a brak wyraźnej fermentacji
      VidiBob
      Dzień dobry,
      zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
      2022-05-19, 14:36
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...