Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
Czy mógłby ktoś mi nakreślić większą różnicę oprócz tego co wyczytałem na forum i domyślam się z książki. Rozumiem że podczas burzliwej fermentuje 80% cukrów i wydziela się burzliwie CO2, a w czasie cichej następuje rozkład związków jak aldehyd i zjadanie maks 2blg cukru przez ten tydzień?
Czy mógłby ktoś mi nakreślić większą różnicę oprócz tego co wyczytałem na forum i domyślam się z książki. Rozumiem że podczas burzliwej fermentuje 80% cukrów i wydziela się burzliwie CO2, a w czasie cichej następuje rozkład związków jak aldehyd i zjadanie maks 2blg cukru przez ten tydzień?
Comment