Kunze i brak informacji o cichej

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DrunkChaosMind
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 11

Kunze i brak informacji o cichej

Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
    Czy mógłby ktoś mi nakreślić większą różnicę oprócz tego co wyczytałem na forum i domyślam się z książki. Rozumiem że podczas burzliwej fermentuje 80% cukrów i wydziela się burzliwie CO2, a w czasie cichej następuje rozkład związków jak aldehyd i zjadanie maks 2blg cukru przez ten tydzień?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

W browarach to się zlewa na leżak w w domu na cicha
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• DrunkChaosMind
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.05
      • 11

Ok to rozumiem że w domowym rozróżnia się te 3 etapy a w przemysłówce/rzemieślniczych praktycznie przeprowadza się burzliwą oraz cichą i leżakowanie jako jeden proces. Tylko jak tutaj ma się klarowanie piwa przed zlaniem na leżakowanie na jakość gotowego piwa. Czy nie będzie ono przez to musiało dłużej leżakować żeby pozostała ilość drożdży przerobiła niechciane związki?

Comment

• anteks
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

Wg mnie cicha i lezak to to samo. Chyba że dodatkowe zlanie do beczki po czymś, Browary w zalezności od technologii zlewajja po fermentacji na cichą/leżak lub przy stożkach spuszczają drozdże i leżakują w tym samym zbiorniku

Comment

• Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2556

Nie jest wykluczone, że Niemcy nie stosują cichej z tego powodu, że nie wolno im dodawać później cukru do refermentacji. Dlatego piwo zaraz po głównej fermentacji trafia do zbiornika leżakowego.
          Archiwum piwne

Poznaj
          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• DrunkChaosMind
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.05
            • 11

Dobra to praktycznie różni się tylko tym że na cichej prowadzona jest referermentacja oraz jeśli chcemy to wprowadzamy jakieś dodatki smakowe. A jeśli nie to zlewane to jest od razu na leżakowanie i piwo idzie lulu.

Mam jeszcze dodatkową sprawę bo obroniłem ostatnio magisterkę na 5 i myślałem czy może by tutaj jej nie wstawić bo badałem piwo co sam robiłem. Jeśli uważacie że tak to w jakim dziale powinienem to zamieścić?

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie jest wykluczone, że Niemcy nie stosują cichej z tego powodu, że nie wolno im dodawać później cukru do refermentacji. Dlatego piwo zaraz po głównej fermentacji trafia do zbiornika leżakowego.
              czym sie różni cicha od leżaka?
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DrunkChaosMind Wyświetlenie odpowiedzi
              Dobra to praktycznie różni się tylko tym że na cichej prowadzona jest referermentacja oraz jeśli chcemy to wprowadzamy jakieś dodatki smakowe. A jeśli nie to zlewane to jest od razu na leżakowanie i piwo idzie lulu.Mam jeszcze dodatkową sprawę bo obroniłem ostatnio magisterkę na 5 i myślałem czy może by tutaj jej nie wstawić bo badałem piwo co sam robiłem. Jeśli uważacie że tak to w jakim dziale powinienem to zamieścić?
              Jasne, na 5

Comment

• DrunkChaosMind
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.05
                • 11

Jak będę miał dyplom to ci skan tu wstawię

Comment

Przetwarzanie...
                X