Kunze i brak informacji o cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DrunkChaosMind
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 11

    #1

    Kunze i brak informacji o cichej

    Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
    Czy mógłby ktoś mi nakreślić większą różnicę oprócz tego co wyczytałem na forum i domyślam się z książki. Rozumiem że podczas burzliwej fermentuje 80% cukrów i wydziela się burzliwie CO2, a w czasie cichej następuje rozkład związków jak aldehyd i zjadanie maks 2blg cukru przez ten tydzień?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    W browarach to się zlewa na leżak w w domu na cicha
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • DrunkChaosMind
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.05
      • 11

      #3
      Ok to rozumiem że w domowym rozróżnia się te 3 etapy a w przemysłówce/rzemieślniczych praktycznie przeprowadza się burzliwą oraz cichą i leżakowanie jako jeden proces. Tylko jak tutaj ma się klarowanie piwa przed zlaniem na leżakowanie na jakość gotowego piwa. Czy nie będzie ono przez to musiało dłużej leżakować żeby pozostała ilość drożdży przerobiła niechciane związki?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Wg mnie cicha i lezak to to samo. Chyba że dodatkowe zlanie do beczki po czymś, Browary w zalezności od technologii zlewajja po fermentacji na cichą/leżak lub przy stożkach spuszczają drozdże i leżakują w tym samym zbiorniku
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2564

          #5
          Nie jest wykluczone, że Niemcy nie stosują cichej z tego powodu, że nie wolno im dodawać później cukru do refermentacji. Dlatego piwo zaraz po głównej fermentacji trafia do zbiornika leżakowego.
          Archiwum piwne

          Poznaj
          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

          Comment

          • DrunkChaosMind
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.05
            • 11

            #6
            Dobra to praktycznie różni się tylko tym że na cichej prowadzona jest referermentacja oraz jeśli chcemy to wprowadzamy jakieś dodatki smakowe. A jeśli nie to zlewane to jest od razu na leżakowanie i piwo idzie lulu.

            Mam jeszcze dodatkową sprawę bo obroniłem ostatnio magisterkę na 5 i myślałem czy może by tutaj jej nie wstawić bo badałem piwo co sam robiłem. Jeśli uważacie że tak to w jakim dziale powinienem to zamieścić?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
              Nie jest wykluczone, że Niemcy nie stosują cichej z tego powodu, że nie wolno im dodawać później cukru do refermentacji. Dlatego piwo zaraz po głównej fermentacji trafia do zbiornika leżakowego.
              czym sie różni cicha od leżaka?
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DrunkChaosMind
              Dobra to praktycznie różni się tylko tym że na cichej prowadzona jest referermentacja oraz jeśli chcemy to wprowadzamy jakieś dodatki smakowe. A jeśli nie to zlewane to jest od razu na leżakowanie i piwo idzie lulu.Mam jeszcze dodatkową sprawę bo obroniłem ostatnio magisterkę na 5 i myślałem czy może by tutaj jej nie wstawić bo badałem piwo co sam robiłem. Jeśli uważacie że tak to w jakim dziale powinienem to zamieścić?
              Jasne, na 5
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • DrunkChaosMind
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.05
                • 11

                #8
                Jak będę miał dyplom to ci skan tu wstawię

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • krechj
                  Wprowadzenie do siebie i baru oraz szukanie informacji i zdjęć związanych z Browarem
                  krechj
                  Witajcie przyjaciele!

                  Pomyślałem, że się przedstawię, jestem z Minnesoty w USA i prowadzę badania nad moimi przodkami, którzy wyemigrowali tu z Niemiec. Podczas badań odkryłem Browar Krech, i chociaż związek jest odległy, to wciąż jest to niesamowite znalezisko dla takiego...
                  2020-08-31, 16:48
                • Czarny1975
                  Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
                  Czarny1975
                  Witam wszystkich forumowiczów,

                  Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

                  Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
                  2017-09-26, 08:30
                • krzysztoft
                  fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                  krzysztoft
                  Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                  2019-04-01, 00:18
                • ohdesu
                  Piana przy cichej fermentacji
                  ohdesu
                  To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                  2019-03-03, 14:39
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...