Kwaśne, mocno zgazowane piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawelpi04
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.05
    • 4

    Kwaśne, mocno zgazowane piwo

    Witam wszystkich
    To mój pierwszy post na forum, gdyż nie mogę znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi na mój problem...

    Jestem po uwarzeniu 3. warki, piwo Grodziskie z zestawu CentrumPiwowarstwa. Pierwsze 2 były z ekstraktów (ALE i pszeniczne z zestawów) ta ostatnia już ze słodów. Od samego początku był problem ze smakiem piwa. Było kwaśne ale pijalne. Kilka przyczyn już wyeliminowałem: nowy garnek, woda z butelki no i surowce (słód a nie ekstrakt i lepsze drożdże).

    Warząc ze słodu myślałem że piwo zyska na smaku i już kwaśne nie będzie. Niestety to nie pomogło. Piwo jest kwaskowe, co więcej wyjeżdża z butelki mimo że poziom nagazowania = 2.3. Proszę o pomoc, co może być przyczyną takiego stanu?

    Uprzedzając pytania: sterylność stała na najwyższym poziomie - OXI, wygotowane butelki itp. Proces warzenia i filtracji wg instrukcji. Temperatura fermentacji max 20 stopni. Burzliwa i cicha po tydzień. Leżakowanie miesiąc w takiej samej temperaturze.

    Z góry dzięki za pomoc
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Gdzieś jednak musisz popełniać błąd. Kwaśna nuta nie powinna pojawić się w piwach niezależnie czy są z ekstraktów, czy ze słodu. No chyba, że celowo się robi kwaśne piwo, ale to nie jest ten.przypadek. Jak pobierasz próbki BLG? Jakie były wskazania ballingometru na początku i na końcu przy tym grodziskim?
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • pawelpi04
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.05
      • 4

      #3
      Zwykłą chochlą kuchenną wcześniej wypłukaną w OXI albo wyparzoną nad palnikiem. Wlewam do menzurki z ballingometrem wcześniej też zdezynfekowanych. Po pomiarze wracam to do fermentora. Po burzliwej czy cichej już nie wracam bo próbuję. Przy grodziskim - 8 BLG na początku i niecałe 3 przed rozlewem.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Po pomiarze wylej to do zlewu nie do fermentora!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • pawelpi04
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.05
          • 4

          #5
          Nawet kiedy menzurka i ballingometr były zdezynfekowane? Ten zwrot może być przyczyną zakażenia i kwasnego piwa?

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Jak skisło, to znaczy że procedury czystościowe jednak są niedoskonałe.

            Podpowiedzi dziadka Jarka:
            • OXI to słaby środek do dezynfekcji
            • opalanie nad ogniem jeszcze słabszy
            • po pierwsze - nie zaglądaj
            • po drugie - nie pobieraj próbek


            Słowem wyjaśnienia do ostatniego - nie ma potrzeby pobierać próbek. Zostaw piwo na 2 tygodnie w spokoju, po tym czasie na 100% będziesz miał przefermentowane i nic mu nie będzie, bylebyś tylko temperaturę miał odpowiednią - pod koniec może być trochę niższa żeby się sklarowało. Przed rozlewem sobie zmierz gęstość i więcej nie trzeba.

            To co masz teraz wylej, wiadro porządnie zdezynfekuj przez kilka dni (ClO2, StarSan, ostatecznie NaOH). I rób następne. Każdemu kiedyś skisło.

            PS: nie napisałeś, ale jak masz bełkotkę, to ją wywal.
            Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2017-09-27, 09:27.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • pawelpi04
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.05
              • 4

              #7
              Ok, dzięki za rady Przed następnym postaram się o lepszą sterylnosc.

              Jeszcze jedno pytanie. W jakim stopniu na smak piwa wpływa temperatura lezakowania/refermentacji? Czy zbyt wysoka może powodować pojawienie się niepożądanych smaków w tym kwasnego? Gdzieś mi się to obiło o uszy.

              PS. W grodziskim lezakowanie w ok 20 stopniach, po 2 tyg w lodówce już.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X