Czas chłodzenia brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czarny1975
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.07
    • 8

    Czas chłodzenia brzeczki

    Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

    Czy (i jaki) wpływ na piwo będzie chłodzenie brzeczki po zagotowaniu bez chłodnicy? Jedyna w miarę szybka metoda to wstawienie naczynia do wanny z zimną wodą, ale w tej metodzie nie schłodzę zagotowanej brzeczki poniżej 30 stopni w czasie mniejszym niż godzina. Piwo z brewkita, które wstępnie było schłodzone dolaniem wody, w wannie "dochodziło" przez ponad pół godziny...

    Czy można zaryzykować warzenie z długim czasem chłodzenia brzeczki czy też lepiej zainwestować w chłodnicę...?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Chłodnica to jest zawsze dobre wyjście.

    Jak nie chmielisz brzeczki, to możesz ją zostawić do ostygnięcia nawet "naturalnie", ale oczywiście ryzyko zakażenia jest większe, tak że jednak weź kup tę chłodnicę...
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      Chłodnica to dobry kierunek, ale kilka warek spokojnie przy sprzyjających warunkach schłodzisz przez noc "balkonem" / "tarasem"
      Last edited by ART; 2017-09-29, 07:41.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        Zrobiłem ze dwie setki warek bez chłodnicy i było ok. W wannie/misce warto schłodzić do 80-70*C a później na balkon. Na inne zabiegi szkoda w tym przypadku czasu i wody.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Czarny1975
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.07
          • 8

          #5
          Czyli jednak zaryzykuję bez

          Nie jest problemem kasa na chłodnicę lecz kolejny grat do przechowania oraz kwestia podłączenia tejże. Zobaczę po pierwszej warce.

          Dzięki wszystkim za sugestie.

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2556

            #6
            Warzę od 21 lat i dopiero w tym roku kupiłem w Artowym sklepie chłodnicę. Zawsze zostawiałem gary po uwarzeniu przez noc na balkonie/tarasie i w całej mojej karierze zniszczyłem jedną warkę. Było to w sierpniu, kiedy temperatura w nocy przekraczała 20 stopni. Aktualnie, kiedy w nocy mamy 10 lub mniej stopni, w ogóle nie ma się czego obawiać.
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • mikas86
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2016.08
              • 38

              #7
              Ja kilka warek chłodziłem w wannie i zawsze wyrabiam się w ok 2h z zejściem do 30 st. Chmielenie rozkładam tak żeby mieć na uwadze że jeszcze przez ok 30min po "zanurzeniu" temp będzie robiła swoje. Chłodzenie na balkonie u mnie przynajmniej powodowało przechmielenie na goryczke, teraz tego problemu nie ma

              Comment

              Przetwarzanie...
              X