Brak fermentacji?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oskar_h
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.09
    • 5

    #1

    Brak fermentacji?

    Witam wszystkich.
    Własnie warzę swoje pierwsze w życiu piwo. Zdecydowałem się na brewkit Coopers European Lager. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją (oczywiście po uprzednim starannym zdezynfekowaniu całego sprzętu). Na 23 l brzeczki dodałem 1 kg glukozy, a drożdże uwodniłem i wlałem do brzeczki, temperatura cały czas około 22/21 stopni.
    Dzisiaj mija druga doba i nie ma żadnych oznak fermentacji. Nie ma piany, nie bulka rurka fermentacyjna (choć to już akurat sprawdziłem, i wiem że jest nieszczelne wieko). Gdy zmierzyłem poziom cukru po dobie wynosił on 16 blg, dzisiaj wynosi 10 blg. Czy to możliwe aby fermentacja przebiegała zupełnie bez żadnych widocznych oznak? Czy też może zrobiłem coś nie tak i doszło do zakażenia piwa? Mam w zapasie drugą saszetkę drożdży i zastanawiam się czy ich nie zadać? Czy ktoś z Was miał już podobny przypadek?
    Początkujący amator będzie bardzo wdzięczny za pomoc
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    #2
    Spadek Blg to już oznaka fermentacji. Będzie dobrze.

    Comment

    • oskar_h
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.09
      • 5

      #3
      Dziękuję za odpowiedź!

      Sprawdziłem dzisiaj po raz kolejny poziom cukru; od doby nie zmienił się nawet pół milimetra i dalej wynosi 10 blg. Natomiast pojawiła się 1-2 mm warstwa piany. Czyli zupełnie na odwrót niż wczoraj, jest piana, nie spada cukier... Czy to normalne?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Daj mu już spokój, będzie dobrze.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • oskar_h
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.09
          • 5

          #5
          Ok, ok. Pierwsze piwo więc się stresuję

          Comment

          • sredstvom
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.10
            • 362

            #6
            To normalne, wszyscy przez to przechodzilismy. Ale zostaw juz je lepiej w spokoju, jak napisal @zgoda. Sprawdz ekstrakt za tydzien
            Ostatnia zmiana dokonana przez sredstvom; 2017-09-27, 14:30.
            Czy napija sie panowie piweczka?

            Comment

            • oskar_h
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.09
              • 5

              #7
              Ok, dzięki. Uzbrajam się w cierpliwość

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Daray
                Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                Daray
                Dzień dobry,

                W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                2023-03-13, 20:01
              • ART
                SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
                ART
                Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
                2024-11-03, 22:00
              • VidiBob
                Piana a brak wyraźnej fermentacji
                VidiBob
                Dzień dobry,
                zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                2022-05-19, 14:36
              • RomaNzRumunii
                Kolsch temperatura fermentacji
                RomaNzRumunii
                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                2023-11-25, 21:07
              • smir
                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                smir
                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                ...
                2021-05-24, 21:09
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...