Cześć.
Robiąc warkę zapomniałem sprawdzić BLG (ogólnie często o tym zapominam..) ale przy butelkowaniu po 3 tygodniach w fermentacji burzliwej BLG spadlo do 5,5. Stwierdziłem że więcej nie spadnie, zrobiłem roztwór z cukru 2,5g na 0,5l piwa i zabutelkowałem. Wczoraj mineły 3 tygodnie od zabutelkowania i piwo nie ma ani jednego bąbelka gazu i pachnite też takim jakby kwasem.
Zapach zakładam że zniknie jednak martwi mnie brak gazu. w tydzien może dojsć czy może pobełtać troche butelkami żeby tam sie w srodku wszystko ładnie wymieszało? piwo stoi w cieniu w garazu, temp +10 stopni, drożdze górnej fermentacji.
Robiąc warkę zapomniałem sprawdzić BLG (ogólnie często o tym zapominam..) ale przy butelkowaniu po 3 tygodniach w fermentacji burzliwej BLG spadlo do 5,5. Stwierdziłem że więcej nie spadnie, zrobiłem roztwór z cukru 2,5g na 0,5l piwa i zabutelkowałem. Wczoraj mineły 3 tygodnie od zabutelkowania i piwo nie ma ani jednego bąbelka gazu i pachnite też takim jakby kwasem.
Zapach zakładam że zniknie jednak martwi mnie brak gazu. w tydzien może dojsć czy może pobełtać troche butelkami żeby tam sie w srodku wszystko ładnie wymieszało? piwo stoi w cieniu w garazu, temp +10 stopni, drożdze górnej fermentacji.
Comment