Brak gazu w piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ryvna
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.02
    • 17

    Brak gazu w piwie

    Cześć.

    Robiąc warkę zapomniałem sprawdzić BLG (ogólnie często o tym zapominam..) ale przy butelkowaniu po 3 tygodniach w fermentacji burzliwej BLG spadlo do 5,5. Stwierdziłem że więcej nie spadnie, zrobiłem roztwór z cukru 2,5g na 0,5l piwa i zabutelkowałem. Wczoraj mineły 3 tygodnie od zabutelkowania i piwo nie ma ani jednego bąbelka gazu i pachnite też takim jakby kwasem.

    Zapach zakładam że zniknie jednak martwi mnie brak gazu. w tydzien może dojsć czy może pobełtać troche butelkami żeby tam sie w srodku wszystko ładnie wymieszało? piwo stoi w cieniu w garazu, temp +10 stopni, drożdze górnej fermentacji.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    W tej temperaturze nie nagazuje się. Daj do ciepłego a dopiero po nagazowaniu do garażu.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • ryvna
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.02
      • 17

      #3
      na ile do cieplego i jaka +- temp? lepiej do pokoju gdzie jest 20 stopni czy do kotłowni gdzie jest 28-30? czy te 3 tygodnie to poszły na marne i znowu miesiąc musze odczekac?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        CO to za piwo że tak odfermentowało?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ryvna
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.02
          • 17

          #5
          nie podam Ci konkretnej nazwy bo bawie się podczas doboru słodów i chmieli.

          słody: pilznenski, carabelge, pszeniczny
          chmiele: bohemian, inuga, lubelski

          drożdże: US-5.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ryvna Wyświetlenie odpowiedzi
            na ile do cieplego i jaka +- temp? lepiej do pokoju gdzie jest 20 stopni czy do kotłowni gdzie jest 28-30?
            Daj do pokoju. A na paczce nie było napisane w jakich temp fermentują? Było, było

            czy te 3 tygodnie to poszły na marne i znowu miesiąc musze odczekac?
            Tak.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • ryvna
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.02
              • 17

              #7
              czyli butelki do ciepłego i miesiac liczyc od nowa.

              a czy to nie powinno być tak, że dodany cukier wytwarza dwutlenek wegla? w tym procesie temp ma znaczenie?

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Drożdże przetwarzają cukier na alkohol i dwutlenek węgla.
                Dla pracy drożdży temperatura ma znaczenie.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                Przetwarzanie...
                X