Witam. (jako "świeżak" na forum)
Robiłem wczoraj w nocy piwko a dokładnie RIS-a Jest to moja 5 warka z zacieraniem.
Celowałem w 25 blg na 15l brzeczki. Jednak efekt końcowy wyszedł mi tylko na lekko ponad 15 blg (prawie do 16 dochodzi) to duża różnica i raczej już na efekt RIS-a za bardzo nie mam co liczyć. Tylko pytanie gdzie popełniłem błąd : (
zacierania z 22l wody + słody:
słód Pale Ale Viking Malt - 5kg
słód Monachijski Typ 1 Viking Malt -2kg
słód Karmelowy 30 Viking Malt - 0,2kg
słód Karmelowy 150 Viking Malt - 0,2kg
słód Czekoladowy ciemny Viking Malt - 0,2k
palony Jęczmień Viking Malt - 0,2kg
przerwy robione:
53 C- 10min
64 C- 40min
72/3 C - 30min
następnie do 78 C
i filtracja.
na pewno filtracja trwała długo z 4h leciało powoli jak fiks. Chmieliłem 50g marynki i 25g lubelskiego
brzeczka w smaku nie jest zła ale to blg ? Jakieś porady na przyszłość ? mam składniki na pare warek w tym portera i szkoda coś zawalić znowu
Robiłem wczoraj w nocy piwko a dokładnie RIS-a Jest to moja 5 warka z zacieraniem.
Celowałem w 25 blg na 15l brzeczki. Jednak efekt końcowy wyszedł mi tylko na lekko ponad 15 blg (prawie do 16 dochodzi) to duża różnica i raczej już na efekt RIS-a za bardzo nie mam co liczyć. Tylko pytanie gdzie popełniłem błąd : (
zacierania z 22l wody + słody:
słód Pale Ale Viking Malt - 5kg
słód Monachijski Typ 1 Viking Malt -2kg
słód Karmelowy 30 Viking Malt - 0,2kg
słód Karmelowy 150 Viking Malt - 0,2kg
słód Czekoladowy ciemny Viking Malt - 0,2k
palony Jęczmień Viking Malt - 0,2kg
przerwy robione:
53 C- 10min
64 C- 40min
72/3 C - 30min
następnie do 78 C
i filtracja.
na pewno filtracja trwała długo z 4h leciało powoli jak fiks. Chmieliłem 50g marynki i 25g lubelskiego
brzeczka w smaku nie jest zła ale to blg ? Jakieś porady na przyszłość ? mam składniki na pare warek w tym portera i szkoda coś zawalić znowu
Comment