Pierwsze żytnie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

Pierwsze żytnie

W sobotę mam w planie uwarzenie swojego pierwszego piwa z zasypem żytnim. Konkretnie będzie to Rye Whisky Stout, ze słodem żytnim (Viking Malt) w ilości około 20% zasypu. Niestety nie pomyślałem o tym wcześniej i nie posiadam łuski gryczanej. Wpadł mi do głowy pomysł użycia powszechnie dostępnych otrębów w celu poprawy filtracji. Próbował ktoś takiej filtracji?
    Czy przy 20% słodu żytniego zrobić przerwę beta glukanową (kosztem mniejszej pełni i "oleistości" piwa), czy też nie robić tej przerwy, ale zmniejszyć ilość słodu żytniego (powiedzmy do 10 %) ?
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

Pozwolę sam sobie odpowiedzieć na postawione wcześniej pytania dotyczące warzenia piwa żytniego. Być może ta wiedza przyda się komuś w przyszłości.
    Zaryzykowałem trochę i nie zrobiłem przerwy beta glukanowej, łuski wspomagającej filtrację zacieru również nie posiadałem. Filtrację prowadziłem w nieizolowanej, plastikowej kadzi filtracyjnej. Jakie są moje spostrzeżenia ? Zacier w kadzi filtracyjnej miał wyraźnie konsystencję kisielu. Przy 20 % udziału słodu żytniego i w/w warunkach filtracja trwała wyraźnie dłużej. W sumie zajęła mi ok. 1,5 h, co i tak uznałem za dobry wynik. Po odfiltrowaniu kilku litrów filtracja zwalniała, a po chwili zatrzymywała się całkowicie. Wtedy wzruszałem całe złoże, nie czekałem na jego ułożenie, tylko zawracałem pierwsze ok. 1,5 L wyraźnie mętnej brzeczki. Kilkukrotne powtórzenie tej czynności (również po dodawaniu porcji wody do wysładzania) pozwoliło na w miarę sprawne przefiltrowanie zacieru. Wysładzałem dość gorąca wodą o temp. ok. 85 stopni.
    Istotne jest to, że piwo było ciemne (stout), więc być może barwa skutecznie maskowała zmętnienie wywołane wzruszaniem złoża. Efekt końcowy był jednak dla mnie zadowalający. Tekstura brzeczki była wyraźnie gęsta, oleista, wyklejająca, przypominająca rozwodniony kisiel.
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

Przetwarzanie...
    X