Pierwsze żytnie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

    #1

    Pierwsze żytnie

    W sobotę mam w planie uwarzenie swojego pierwszego piwa z zasypem żytnim. Konkretnie będzie to Rye Whisky Stout, ze słodem żytnim (Viking Malt) w ilości około 20% zasypu. Niestety nie pomyślałem o tym wcześniej i nie posiadam łuski gryczanej. Wpadł mi do głowy pomysł użycia powszechnie dostępnych otrębów w celu poprawy filtracji. Próbował ktoś takiej filtracji?
    Czy przy 20% słodu żytniego zrobić przerwę beta glukanową (kosztem mniejszej pełni i "oleistości" piwa), czy też nie robić tej przerwy, ale zmniejszyć ilość słodu żytniego (powiedzmy do 10 %) ?
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

    #2
    Pozwolę sam sobie odpowiedzieć na postawione wcześniej pytania dotyczące warzenia piwa żytniego. Być może ta wiedza przyda się komuś w przyszłości.
    Zaryzykowałem trochę i nie zrobiłem przerwy beta glukanowej, łuski wspomagającej filtrację zacieru również nie posiadałem. Filtrację prowadziłem w nieizolowanej, plastikowej kadzi filtracyjnej. Jakie są moje spostrzeżenia ? Zacier w kadzi filtracyjnej miał wyraźnie konsystencję kisielu. Przy 20 % udziału słodu żytniego i w/w warunkach filtracja trwała wyraźnie dłużej. W sumie zajęła mi ok. 1,5 h, co i tak uznałem za dobry wynik. Po odfiltrowaniu kilku litrów filtracja zwalniała, a po chwili zatrzymywała się całkowicie. Wtedy wzruszałem całe złoże, nie czekałem na jego ułożenie, tylko zawracałem pierwsze ok. 1,5 L wyraźnie mętnej brzeczki. Kilkukrotne powtórzenie tej czynności (również po dodawaniu porcji wody do wysładzania) pozwoliło na w miarę sprawne przefiltrowanie zacieru. Wysładzałem dość gorąca wodą o temp. ok. 85 stopni.
    Istotne jest to, że piwo było ciemne (stout), więc być może barwa skutecznie maskowała zmętnienie wywołane wzruszaniem złoża. Efekt końcowy był jednak dla mnie zadowalający. Tekstura brzeczki była wyraźnie gęsta, oleista, wyklejająca, przypominająca rozwodniony kisiel.
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Lubrow, Obibock
      darekd
      Weizen Bock (Obibocka miał/ma Wrężel, ale majowego)

      Pszeniczny koźlak dodatkowo ze słodem żytnim

      18% ekstr., 7,2% alk.

      Aromat - słodowy, trochę szorstki (żyto?), trochę kwaskowych owoców, lekka korzenność. Potem ciut miodu i minimalnie rozpuszczalnik...
      2024-02-11, 00:53
    • darekd
      Elektrárna, Proud Soutock
      darekd
      Browar na terenach... browaru Plzeňský Prazdroj należącego do Asahi i jest projektem należącym do tegoż browaru.
      Znajduje się w historycznym budynku dawnej elektrowni dostarczającej prąd do Prazdroja, która została wyłączona z użytkowania w l. 90 XX w.
      Czyli taki kraft postawiony...
      2024-02-04, 00:29
    • dadek
      Czechy, Karlštejn 109, 1.Karlštejnský mikropivovar
      dadek
      Karlštejn to jeden z najbardziej znanych i odwiedzanych przez turystów zamków w Czechach. Podążają oni ku niemu w górę wzdłuż Budňanského potoku jedyną główną ulicą miasteczka pełną knajpek, restauracji i sklepików z pamiątkami. W jednym z nich w połowie 2020 roku oficjalnie zaczął...
      2022-10-02, 22:04
    • dadek
      Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
      dadek
      W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
      2024-09-03, 02:08
    • darekd
      Moon Lark, Goat
      darekd
      "Rauch Doppelbock", ekstr. 20%, 8,5% alk.

      https://moonlark.pl/beers/goat

      Aromat - po otwarciu mocny ton wędzonego słodu i trochę spalenizny. Po przelaniu zapach znacznie mniej intensywny
      Piana - nikła, szybo i całkowicie znika
      Barwa - bardzo ciemny...
      2025-02-17, 23:54
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...