Gęstość brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Charlie44
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.09
    • 43

    #1

    Gęstość brzeczki

    Witam wszystkich, jestem początkujący i zamierzam zrobić sobie moją drugą warkę z brewkitu a później już wziąć się za coś trudniejszego.
    No i co do tego brewkitu właśnie to pierwszą warkę zrobiłem z 1,6kg brewkitu oraz 1kg mieszanki suchego ekstraktu i glukozy, piwo wyszło nie najgorsze poza tym że użyłem nie do końca odpowiednich drożdży ale mniejsza z tym.

    Teraz natomiast zamówiłem sobie ten sam brewkit 1.6kg i 1,7kg ekstraktu słodowego i chciałbym spytać czy dobrze liczę bo wychodzi mi z tego że jak zrobię z tych surowców 20l brzeczki to będzie 16,5% ekstraktu wagowo, czyli chyba "trochę" za dużo na american wheat.

    Powinienem z tego zrobić 23 czy może 25 litrów aby wyszło piwo z 5% alk?
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    #2
    Tak na szybko. Z 3,3 kg ekstraktu wyjdzie ci coś około 12 blg. Jesli ci mocno odfermentuje i zejdzie do 2, będziesz miał 5%

    Comment

    • Charlie44
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.09
      • 43

      #3
      Ok, dziękuję. Znaczy że źle liczę, nie ogarniam tego

      Comment

      • Joosto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.12
        • 263

        #4
        Kuknij choćby tu
        Redakcyjne (z ekstraktów) Zestawy surowców English Pale Ale 12º BLG (z ekstraktów) Piwo jasne górnej fermentacji, o bogatym aromacie chmielowym z nutami: żywiczną, korzenną, cytrusową, grejpfrutową i kwiatową. W zestawie komplet produktów do sporządzenia 20 litrów pysznego piwa, dobi

        Z dwóch ekstraktów powinno wyskoczyć 12 blg, przy założeniu warki 20 litrowej.
        Zakładam , że chcesz użyć ekstraktu w formie syropu.
        Ekstrakt suchy to inna bajka.Użycie 500g suchego podbije Ci blg o jakieś 2

        Comment

        • Charlie44
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.09
          • 43

          #5
          Tak, ekstraktu płynnego będę używał

          Comment

          • Charlie44
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.09
            • 43

            #6
            Czyli stopień BLG a procent zawartości ekstraktu słodowego to jest coś zupełnie innego ale zależnego od siebie...
            Chociaż na butelkach rzadko widuję żeby było napisane np. 12*Plato czy 12*BLG, najczęściej jest właśnie 12%ekstr.

            Comment

            • Joosto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2015.12
              • 263

              #7
              Bo w uogólnieniu 1 stopień Ballinga = 1 stopień Plato = 1% ekstraktu wagowego, czyli w jednym litrze brzeczki mamy 10g "cukru".

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Tylko trzeba pamiętać że nie wszystkie cukry składające się na ekstrakt brzeczki nastawnej zostaną w procesie fermentacji przerobione na alkohol.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 20:57
                • Axl2
                  Słodkie piwo z ekstraktu
                  Axl2
                  Witam wszystkich,

                  Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
                  2023-11-12, 21:50
                • jujooo
                  Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                  jujooo
                  Witam serdecznie.

                  Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                  Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                  2023-08-23, 15:14
                • Kamil97
                  Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                  Kamil97
                  Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                  W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                  2023-04-05, 16:59
                • VidiBob
                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                  VidiBob
                  Dzień dobry,
                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                  2022-05-19, 14:36
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...