Gęstość brzeczki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Charlie44
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.09
    • 43

Gęstość brzeczki

Witam wszystkich, jestem początkujący i zamierzam zrobić sobie moją drugą warkę z brewkitu a później już wziąć się za coś trudniejszego.
    No i co do tego brewkitu właśnie to pierwszą warkę zrobiłem z 1,6kg brewkitu oraz 1kg mieszanki suchego ekstraktu i glukozy, piwo wyszło nie najgorsze poza tym że użyłem nie do końca odpowiednich drożdży ale mniejsza z tym.

Teraz natomiast zamówiłem sobie ten sam brewkit 1.6kg i 1,7kg ekstraktu słodowego i chciałbym spytać czy dobrze liczę bo wychodzi mi z tego że jak zrobię z tych surowców 20l brzeczki to będzie 16,5% ekstraktu wagowo, czyli chyba "trochę" za dużo na american wheat.

Powinienem z tego zrobić 23 czy może 25 litrów aby wyszło piwo z 5% alk?
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

Tak na szybko. Z 3,3 kg ekstraktu wyjdzie ci coś około 12 blg. Jesli ci mocno odfermentuje i zejdzie do 2, będziesz miał 5%

Comment

• Charlie44
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.09
      • 43

Ok, dziękuję. Znaczy że źle liczę, nie ogarniam tego

Comment

• Joosto
        • 2015.12
        • 263

Kuknij choćby tu
        Redakcyjne (z ekstraktów) Zestawy surowców English Pale Ale 12º BLG (z ekstraktów) Piwo jasne górnej fermentacji, o bogatym aromacie chmielowym z nutami: żywiczną, korzenną, cytrusową, grejpfrutową i kwiatową. W zestawie komplet produktów do sporządzenia 20 litrów pysznego piwa, dobi

Z dwóch ekstraktów powinno wyskoczyć 12 blg, przy założeniu warki 20 litrowej.
        Zakładam , że chcesz użyć ekstraktu w formie syropu.
        Ekstrakt suchy to inna bajka.Użycie 500g suchego podbije Ci blg o jakieś 2

Comment

• Charlie44
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.09
          • 43

Tak, ekstraktu płynnego będę używał

Comment

• Charlie44
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.09
            • 43

Czyli stopień BLG a procent zawartości ekstraktu słodowego to jest coś zupełnie innego ale zależnego od siebie...
            Chociaż na butelkach rzadko widuję żeby było napisane np. 12*Plato czy 12*BLG, najczęściej jest właśnie 12%ekstr.

Comment

• Joosto
              • 2015.12
              • 263

Bo w uogólnieniu 1 stopień Ballinga = 1 stopień Plato = 1% ekstraktu wagowego, czyli w jednym litrze brzeczki mamy 10g "cukru".

Comment

• Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

Tylko trzeba pamiętać że nie wszystkie cukry składające się na ekstrakt brzeczki nastawnej zostaną w procesie fermentacji przerobione na alkohol.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

Przetwarzanie...
                X