Refermentacja: muscovado?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jendrush
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.09
    • 4

    Refermentacja: muscovado?

    Czołem Szanowni,

    tym postem również się witam, bo jestem totalnym świeżakiem na tym forum i w piwowarstwie.
    Dziś zlałem na cichą AIPĘ z ekstraktów i zastanawiam się nad:
    1. Nie mam skali na fermentorze, stąd pytanie: ile litrów daje 20 cm płynu? O ile rozmiary fermentorów są standardowe...
    2. Co myślicie o refermentacji z muscovado? Da to jakiś wyczuwalny efekt na tym etapie?

    Zdrowia!
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Cześć, witaj na forum.
    1. W fermentorze z Browamatora to jest niecałe 17 litrów (między 16,5 a 17, trochę bliżej 17).
    2. Ja bym użył zwykłego cukru a muscavado zostawił na inne piwo albo do sosu barbecue. Z trzech powodów: primo nie odfermentuje to w całości i będziesz musiał się bawić w przeliczanie, secundo: to nie pasuje do stylu, AIPA to nie jest piwo w którym posmaki karmelowo-melasowe są pożądane, tertio: na tym etapie to dużo nie da. Jeśli bardzo chcesz coś przykombinować to użyj do refermentacji np. soku grejfrutowego.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • jendrush
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.09
      • 4

      #3
      Hej, dziękuję za precyzyjną odpowiedź. Czy możesz podpowiedzieć jak użyć soku z grejfruta? I jak to przeliczać?

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Ja używałem gotowego soku z kartonu (nie pamiętam jakiej firmy), na boku jest podana ilość cukru. Tylko to musi być sok 100% a nie nektar czy napój. Wlewałem odmierzoną ilość do każdej butelki. Wyszło całkiem nieźle ale to była delikatna APA - nie wiem czy w AIPA efekt będzie mocno wyczuwalny.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        Przetwarzanie...
        X