Przygotowania do pierwszego warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal89216
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.10
    • 43

    Przygotowania do pierwszego warzenia

    Cześć wszystkim!
    Zbieram się powoli do przygotowania pierwszej warki piwa w domu - na początek planuję kupić 2 zestawy surowców z ekstraktów (prawdopodobnie na pierwszy ogień jakiś stout a potem american wheat). Od znajomego kupiłem mało używany sprzęt, bo jemu warzenie nie przypadło do gustu i bardzo się ucieszył, że mógł się tego pozbyć
    No i tu mam takie trochę cebulackie pytanie, bo oddał mi też surowce, których nie wykorzystał, ale są one przeterminowane.

    Mam:
    amarillo + centennial do 12.2015 (plastikowe opakowanie, były używane)
    pacific gem do 3.2016, wakatu do 3.2016, motueka do 12.2016 (wszystkie 3 zafoliowane i nieużywane)
    drożdże us-05 do 9.2016

    Czy jest opcja, że jeszcze się one do czegoś nadadzą? Co do drożdży to rozumiem, że muszę je wcześniej uwodnić i okaże się, czy "ożyją"? A co z chmielem - da się sprawdzić organoleptycznie, czy nadal posiada on swoje właściwości?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Ja bym to wywalił i kupił świeże surowce - będziesz miał lepsze piwo. Ale jeśli bardzo chcesz to chmiel w zamkniętych opakowaniach będzie w miarę ok - nie tak dobry jak świeży ale można używać. Ten w otwartych wywal od razu - szkoda czasu na taki przeterminowany i zwietrzały. Z drożdży trzy dni przed warzeniem zrób starter to będziesz miał pewność że ruszą.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2017-10-23, 17:01.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • michal89216
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.10
      • 43

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja bym to wywalił i kupił świeże surowce - będziesz miał lepsze piwo. Ale jeśli bardzo chcesz to chmiel w zamkniętych opakowaniach będzie w miarę ok - nie tak dobry jak świeży ale można używać. Ten w otwartych wywal od razu - szkoda czasu na taki przeterminowany i zwietrzały. Z drożdży trzy dni przed warzeniem zrób starter to będziesz miał pewność że ruszą.
      To ja jeszcze doprecyzuję, że tego chmielu chcę użyć jako chmielu dodatkowego, czyli np. jeśli w gotowym zestawie surowców mam 50g chmielu, to użyję tych 50g + np. 30g starego. Co do otwartych opakowań - przyjąłem i wywalam

      Comment

      • michal89216
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.10
        • 43

        #4
        Wczoraj wreszcie wystartowałem z warzeniem i wygląda na to, że wtopa od razu na starcie. Drożdże dodane wczoraj o 15:30 i do tej pory brak jakichkolwiek oznak fermentacji - zero widocznej piany, nie bulka. Niestety schrzaniłem napowietrzenie brzeczki, bo rozchlapywałem ją przy przelewaniu do fermentora, ale zostało mi dużo mętnego osadu na dnie gara i stwierdziłem, że poczekam z pomiarem BLG i dodaniem drożdży aż dodam zdekantowane resztki. W międzyczasie piana z brzeczki zdążyła zniknąć, a ja zapomniałem znów ją wzburzyć, gdy dodawałem drożdże. Same drożdże też mnie trochę zestresowały, bo już mi próbowały wychodzić ze szklanki. W każdym razie dopiero 30 min po ich dodaniu przypomniałem sobie o napowietrzeniu i wytrząchałem fermentor.

        Co do samego piwa - jest to zestaw z ekstraktów Amerykańska Pszenica z Browamatora. Użyłem drożdży z zestawu - US-05, dodałem do brzeczki w temp. 25C, fermentor stoi w pomieszczeniu o temp. 20-21C. Wyszło mi ok. 17L piwa 14BLG, barwa zaskakująco ciemna.

        Czy to możliwe, że fermentacja ruszyła bez widocznych efektów? Boję się na razie otwierać fermentor i mierzyć BLG, żeby nie zwiększać ryzyka infekcji. Jak długo powinienem poczekać, zanim zmierzę, czy faktycznie coś tam się w środku dzieje? Jeśli okaże się, że drożdże zdążyły pomrzeć i fermentacji brak, to czy jest sens dodawać drugą saszetkę czy piwo zmarnowane?

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3490

          #5
          Nic nie rób, czekaj, będzie dobrze.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • michal89216
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.10
            • 43

            #6
            Póki co widzę, że pojawiły się lekkie "pofałdowania" na pokrywie fermentora, piany nadal brak.

            Kiedy powinienem sprawdzić poziom ekstraktu?

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3490

              #7
              Za tydzień.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • sredstvom
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.10
                • 362

                #8
                Tak jak Fido pisze, bedzie dobrze.
                Ja bym jeszcze na Twoim miejscu rozszczelnil wieko - wprawdzie masz rurke, ale przy temperaturze otoczenia rzedu 20-21 stopni fermentacja moze przebiegac bardzo burzliwie (dolicz jakies 2 stopnie spowodowane rewolucja w wiadrze). Wprawdzie jesli masz "tylko" 17 litrow, to nie powinno Ci nic z wiadra wylazic, ale...
                Czy napija sie panowie piweczka?

                Comment

                • michal89216
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2017.10
                  • 43

                  #9
                  Dzięki Panowie za odpowiedź! Dziś rano było widać już około dwucentymetrową pianę, jak wrócę z pracy, to skontroluję i ew. rozszczelnię jakby przybyło sporo piany.

                  Comment

                  • sredstvom
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.10
                    • 362

                    #10
                    Jesli bedzie trzeba to rozszczelnij, potem przykryj to jakims czystym przescieradlem czy poszewka i zostaw juz w spokoju, na Swaroga! :-)
                    Czy napija sie panowie piweczka?

                    Comment

                    • michal89216
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2017.10
                      • 43

                      #11
                      Od dwóch dni nic już nie uciekało przez rurkę, dziś zmierzyłem ekstrakt i z 14 odfermentowało do 5 BLG, więc przelałem na cichą. Liczę, że przez 2 tygodnie jeszcze drożdże trochę dojedzą. W smaku ok, więc chyba jesteśmy na dobrej drodze

                      Comment

                      • michal89216
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2017.10
                        • 43

                        #12
                        Piwo przez 12 dni na cichej zeszło jedynie z 5 do 4 BLG. Dać mu postać jeszcze z tydzień do następnego pomiaru? Możliwe, że to już koniec fermentacji?

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3490

                          #13
                          Szykuj się na butelkowanie, jeśli nie ma zbyt zimno to już niżej nie zejdzie.
                          Przy tak wysokim Blg końcowym trzeba jednak co jakiś czas sprawdzać nagazowanie. Różnie może być.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • k_s
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2017.05
                            • 66

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal89216 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Piwo przez 12 dni na cichej zeszło jedynie z 5 do 4 BLG. Dać mu postać jeszcze z tydzień do następnego pomiaru? Możliwe, że to już koniec fermentacji?
                            Z weizenami też tak mam, schodzą do 4 BLG i jest koniec fermentacji, a fermentują w 21 C. Potem zostaje tylko .

                            Comment

                            • michal89216
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2017.10
                              • 43

                              #15
                              W poniedziałek dodałem ostatnią porcję chmielu i dziś lub jutro zmierzę jeszcze BLG i jak nic się nie zmieniło, to butelkuję.
                              I teraz pytanie, jak dobrać ilość surowca do refermentacji - kalkulator pokazuje mi, że na ilość piwa, jaka mi wyszła, powinienem użyć w przedziale 150-230g cukru. Czy ze względu na wysoki ekstrakt końcowy celować w dolne widełki? A może jeszcze niżej dla bezpieczeństwa? Zwłaszcza, że wydaje mi się, że to spore ilości.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X