Cześć wszystkim!
Zbieram się powoli do przygotowania pierwszej warki piwa w domu - na początek planuję kupić 2 zestawy surowców z ekstraktów (prawdopodobnie na pierwszy ogień jakiś stout a potem american wheat). Od znajomego kupiłem mało używany sprzęt, bo jemu warzenie nie przypadło do gustu i bardzo się ucieszył, że mógł się tego pozbyć
No i tu mam takie trochę cebulackie pytanie, bo oddał mi też surowce, których nie wykorzystał, ale są one przeterminowane.
Mam:
amarillo + centennial do 12.2015 (plastikowe opakowanie, były używane)
pacific gem do 3.2016, wakatu do 3.2016, motueka do 12.2016 (wszystkie 3 zafoliowane i nieużywane)
drożdże us-05 do 9.2016
Czy jest opcja, że jeszcze się one do czegoś nadadzą? Co do drożdży to rozumiem, że muszę je wcześniej uwodnić i okaże się, czy "ożyją"? A co z chmielem - da się sprawdzić organoleptycznie, czy nadal posiada on swoje właściwości?
Zbieram się powoli do przygotowania pierwszej warki piwa w domu - na początek planuję kupić 2 zestawy surowców z ekstraktów (prawdopodobnie na pierwszy ogień jakiś stout a potem american wheat). Od znajomego kupiłem mało używany sprzęt, bo jemu warzenie nie przypadło do gustu i bardzo się ucieszył, że mógł się tego pozbyć
No i tu mam takie trochę cebulackie pytanie, bo oddał mi też surowce, których nie wykorzystał, ale są one przeterminowane.
Mam:
amarillo + centennial do 12.2015 (plastikowe opakowanie, były używane)
pacific gem do 3.2016, wakatu do 3.2016, motueka do 12.2016 (wszystkie 3 zafoliowane i nieużywane)
drożdże us-05 do 9.2016
Czy jest opcja, że jeszcze się one do czegoś nadadzą? Co do drożdży to rozumiem, że muszę je wcześniej uwodnić i okaże się, czy "ożyją"? A co z chmielem - da się sprawdzić organoleptycznie, czy nadal posiada on swoje właściwości?
Comment