Przygotowania do pierwszego warzenia
Collapse
X
-
Użyłem kalkulatora z tej strony:
Calculate precisely how much priming sugar to add at bottling time (bottle priming) for your home brewed beer. Works with a variety of priming sugars.
16 litrów, temp. 19C i widełki dla German Wheat Beer
Ale pamiętam, że Kopyr w swoich filmach mówił o 150g na pełnowymiarową warkę i też mi się coś duży wydał ten wynik z kalkulatora.Comment
-
Tak, American Wheat. A możesz podrzucić link do kalkulatora, który ma sensowniej dobrane poziomy nagazowania?Comment
-
Piwo w piątek trafiło do butelek. Ostatecznie wyszło ok. 15,5L i do tego dodałem 95g cukru. Spiłem resztkę z fermentora i smak i aromat naprawdę fajne. Myślicie, że pierwszy test nagazowania robić w piątek czy może wcześniej?Comment
-
Wczoraj (8 dni po butelkowaniu) otworzyłem 2 małe butelki. Pierwszą w temp. pokojowej - po ok. 2-3 sekundach piana zaczęła powoli wychodzić z butelki, druga poczekała 2h w lodówce i problemu nie było. Ogólnie nagazowanie jak dla mnie jeszcze trochę za małe.Comment
-
Wczoraj (8 dni po butelkowaniu) otworzyłem 2 małe butelki. Pierwszą w temp. pokojowej - po ok. 2-3 sekundach piana zaczęła powoli wychodzić z butelki, druga poczekała 2h w lodówce i problemu nie było. Ogólnie nagazowanie jak dla mnie jeszcze trochę za małe.Mniej książków więcej piwaComment
-
Zacząłem upuszczać gaz.
Myślicie, że jest sens przy otwarciu kolejnej butelki sprawdzić BLG? Może z tego pomiaru będzie się dało wywnioskować, czy drożdże zeżarły już cukier dodany do refermentacji lub że dojadają jeszcze coś z tych 4BLG sprzed butelkowania.Comment
-
Piwo wypite, problem rozwiązany
Zastanawiam się, czy gushing nie był powiązany bardziej z jakimiś resztkami chmielin, bo wszyscy pijący piwo uznaliśmy, że jest mało nagazowane. W weekend planuje kolejne warzenie i pewnie też nie obejdzie się bez przygód. Bardzo zależało mi na stoucie, ale akurat jak zamawiałem, to w Browamatorze nie mieli na składzie tego zestawu z ekstraktów, więc niejako sam skompletowałem zestaw.
1. Czy ktoś może warzył przy użyciu zestawu z ekstraktów z Browamatora: BA Prawdziwy STOUT 12° i ma jeszcze gdzieś instrukcję warzenia? Myślę, że może mi się przydać
2. Przy składaniu zamówienia przeoczyłem, że kupiłem palony jęczmień nieśrutowany. Czy jeśli ma on być używany tylko do barwienia brzeczki, to nieześrutowany też będzie ok czy jednak muszę dokupić śrutowany?Comment
-
Zmiel w młynku do kawy. W stoucie jest bez znaczenia kiedy dodasz spaleniznę."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Drugie piwo i znowu fementacja trochę nie halo.
Dry stout z ekstraktów, 14,5 BLG, ok. 17 litrów.
Drożdże S-04 dodane do brzeczki w temp. 20C wieczorem, rano była już kilkucentymetrowa czapa piany, która w ciągu dnia doszła aż do pokrywy i w tej fazie termometr na fermentorze wskazywał nawet 22C, późniejsza fermentacja już w temp. 17-18C.
Po 8 dniach zmierzone 6,5BLG. Niestety zmierzyłem już w trakcie przelewania na cichą (założyłem, że już po burzliwej, bo nie było już piany na piwie od dobrych trzech dni).
Po kolejnych 8 dniach zmierzone 6BLG. Z ciekawości sprawdziłem balingomierz w wodzie i wskazał 0,5BLG (dziwne, bo przy pierwszej warce też testowałem na wodzie i wskazywał 0), więc zakładam, że realne BLG to 5,5. Czyli i tak dużo za dużo i zastanawiam się, czy będzie sobie teraz fermentować tak bardzo powolutku czy może zatrzyma się w okolicach 5BLG. Może warto trochę zwiększyć temperaturę, w której stoi piwo?Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 17:20 -
-
Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
-
Channel: Niemcy
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Narva ze względu na pięknie położony nad rzeką o tej samej nazwie zamek, jest jednym z nielicznych turystycznych celów w Estonii. Samo miasto bardzo przeciętne, ale kiedy pozna się jego dzieje podczas ostatniej wojny, można zrozumieć dlaczego tak jest. Do tego dochodzi fakt, że języka estońskiego...
-
Channel: Estonia
-
-
Witam. Możecie polecić jakiś sprawdzony zestaw surowców (20L) do uwarzenia Brytyjskiego Ale czy nawet Strong Ale. Ewentualnie jakiś sprawdzony przepis na którego podstawie można by samemu dobrać surowce. Ekstrakt 12 Blg lub nieco powyżej. Generalnie zależy mi żeby oprócz biszkoptów w smaku...
-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment