Przygotowania do pierwszego warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3490

    #31
    Zostaw tak jak jest na tydzień i w butelki.
    Temperaturę teraz to lepiej obniżyć niż zwiększyć.

    Edyta: i przestań sie stresować tymi pomiarami, przestań mierzyć
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2018-01-23, 15:43.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • michal89216
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.10
      • 43

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      Edyta: i przestań sie stresować tymi pomiarami, przestań mierzyć
      Tylko jak wtedy rozpoznać koniec fermentacji?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3490

        #33
        No właśnie, jak? Teraz zmierzyłeś i wiedziałeś, że jest koniec czy nie wiedziałeś?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • michal89216
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.10
          • 43

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          No właśnie, jak? Teraz zmierzyłeś i wiedziałeś, że jest koniec czy nie wiedziałeś?
          Widziałem, że jeszcze spadło BLG, więc mogę założyć, że trwała między pomiarami.

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal89216 Wyświetlenie odpowiedzi
            Widziałem, że jeszcze spadło BLG, więc mogę założyć, że trwała między pomiarami.
            Brawo, tak trzymaj. Spada, więc spadnie bardziej. Tylko że S-04 akurat nie odfermentowują zbyt głęboko więc bardzo możliwe że już poniżej 6 Blg nie zejdzie. Jeśli chcesz mieć pewność co do odpowiedniego stopnia odfermentowania brzeczki to następnym razem zrób "fast ferment test".
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            Przetwarzanie...
            X