Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal89216
Wyświetlenie odpowiedzi
Przygotowania do pierwszego warzenia
Collapse
X
-
Użyłem kalkulatora z tej strony:
Calculate precisely how much priming sugar to add at bottling time (bottle priming) for your home brewed beer. Works with a variety of priming sugars.
16 litrów, temp. 19C i widełki dla German Wheat Beer
Ale pamiętam, że Kopyr w swoich filmach mówił o 150g na pełnowymiarową warkę i też mi się coś duży wydał ten wynik z kalkulatora.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marek- Wyświetlenie odpowiedziNo to bym sypnął 120g, żeby wycelować w nagazowanie 2.7-2.8. Te zakresy dla weizena to jakaś patologia. A o ile dobrze rozumiem, przy warzeniu bardziej celowałeś w American Wheat (chmiele + drożdże US05)?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marek- Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal89216 Wyświetlenie odpowiedziWczoraj (8 dni po butelkowaniu) otworzyłem 2 małe butelki. Pierwszą w temp. pokojowej - po ok. 2-3 sekundach piana zaczęła powoli wychodzić z butelki, druga poczekała 2h w lodówce i problemu nie było. Ogólnie nagazowanie jak dla mnie jeszcze trochę za małe.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Piwo wypite, problem rozwiązany
Zastanawiam się, czy gushing nie był powiązany bardziej z jakimiś resztkami chmielin, bo wszyscy pijący piwo uznaliśmy, że jest mało nagazowane. W weekend planuje kolejne warzenie i pewnie też nie obejdzie się bez przygód. Bardzo zależało mi na stoucie, ale akurat jak zamawiałem, to w Browamatorze nie mieli na składzie tego zestawu z ekstraktów, więc niejako sam skompletowałem zestaw.
1. Czy ktoś może warzył przy użyciu zestawu z ekstraktów z Browamatora: BA Prawdziwy STOUT 12° i ma jeszcze gdzieś instrukcję warzenia? Myślę, że może mi się przydać
2. Przy składaniu zamówienia przeoczyłem, że kupiłem palony jęczmień nieśrutowany. Czy jeśli ma on być używany tylko do barwienia brzeczki, to nieześrutowany też będzie ok czy jednak muszę dokupić śrutowany?
Comment
-
-
Zmiel w młynku do kawy. W stoucie jest bez znaczenia kiedy dodasz spaleniznę."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Drugie piwo i znowu fementacja trochę nie halo.
Dry stout z ekstraktów, 14,5 BLG, ok. 17 litrów.
Drożdże S-04 dodane do brzeczki w temp. 20C wieczorem, rano była już kilkucentymetrowa czapa piany, która w ciągu dnia doszła aż do pokrywy i w tej fazie termometr na fermentorze wskazywał nawet 22C, późniejsza fermentacja już w temp. 17-18C.
Po 8 dniach zmierzone 6,5BLG. Niestety zmierzyłem już w trakcie przelewania na cichą (założyłem, że już po burzliwej, bo nie było już piany na piwie od dobrych trzech dni).
Po kolejnych 8 dniach zmierzone 6BLG. Z ciekawości sprawdziłem balingomierz w wodzie i wskazał 0,5BLG (dziwne, bo przy pierwszej warce też testowałem na wodzie i wskazywał 0), więc zakładam, że realne BLG to 5,5. Czyli i tak dużo za dużo i zastanawiam się, czy będzie sobie teraz fermentować tak bardzo powolutku czy może zatrzyma się w okolicach 5BLG. Może warto trochę zwiększyć temperaturę, w której stoi piwo?
Comment
-
Comment