Przygotowania do pierwszego warzenia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #31
    Zostaw tak jak jest na tydzień i w butelki.
    Temperaturę teraz to lepiej obniżyć niż zwiększyć.

    Edyta: i przestań sie stresować tymi pomiarami, przestań mierzyć
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2018-01-23, 16:43.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • michal89216
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.10
      • 43

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      Edyta: i przestań sie stresować tymi pomiarami, przestań mierzyć
      Tylko jak wtedy rozpoznać koniec fermentacji?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #33
        No właśnie, jak? Teraz zmierzyłeś i wiedziałeś, że jest koniec czy nie wiedziałeś?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • michal89216
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.10
          • 43

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          No właśnie, jak? Teraz zmierzyłeś i wiedziałeś, że jest koniec czy nie wiedziałeś?
          Widziałem, że jeszcze spadło BLG, więc mogę założyć, że trwała między pomiarami.

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal89216
            Widziałem, że jeszcze spadło BLG, więc mogę założyć, że trwała między pomiarami.
            Brawo, tak trzymaj. Spada, więc spadnie bardziej. Tylko że S-04 akurat nie odfermentowują zbyt głęboko więc bardzo możliwe że już poniżej 6 Blg nie zejdzie. Jeśli chcesz mieć pewność co do odpowiedniego stopnia odfermentowania brzeczki to następnym razem zrób "fast ferment test".
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            Przetwarzanie...