Pierwsza warka z ekstraktów. Pytanie o drożdze.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Damianklb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 14

    Pierwsza warka z ekstraktów. Pytanie o drożdze.

    Witam wszystkich. Przymierzam się do pierwszej warki, belgijski dubbel 18blg z ekstraktów. w zestawie są drożdże Safbre BE-256. na drożdżach pisze że są do 15blg, przy wyższym blg zaleca się 2 opakowania drożdży( posiadam takie zapasowe ). Moje pytanie brzmi. Czy dodać od razu 2 opakowania drożdży czy tylko 1. Bo to niby tylko 3blg więcej, niż jest zalecane. Nie chce zepsuć pierwszej warki że mi nie ruszy fermentacja itp. Co sądzicie??
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Sądzę że rozwiązaniem Twojego problemu jest zrobienie startera. Ale nawet bez niego uwodnione drożdże powinny sobie dać radę. Musisz tylko zadbać o odpowiednie napowietrzenie brzeczki. To ma być Belg więc temperatura fermentacji będzie raczej wysoka.
    Tu masz kalkulator: http://mrmalty.com/calc/calc.html
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Damianklb
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.10
      • 14

      #3
      Dziękuje za odpowiedź. Tak zrobię. Tylko mi chodzi czy zrobić to z jednej czy dwóch paczek drożdży?? Zalecaną temperaturę fermentacji mam między 20 a 22 stopnie.

      Comment

      • Damianklb
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.10
        • 14

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Damianklb Wyświetlenie odpowiedzi
        Dziękuje za odpowiedź. Tak zrobię. Tylko mi chodzi czy zrobić to z jednej czy dwóch paczek drożdży?? Zalecaną temperaturę fermentacji mam między 20 a 22 stopnie.
        A mogłyby ktoś mi podać jakiś prosty sposób na starter. To na pewno proste. Ale wolałbym porady od kogoś doświadczonego.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3490

          #5
          A ja powiem tak, czy warto ryzykować kupę pieniędzy i czasu dla jednej saszetki drożdży?

          Gęstwę możesz później wykorzystywać wielokrotnie.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Ja u siebie po prostu rozpuszczam 100 g ekstraktu słodowego w wodzie (0,5 l), zagotowuję, studzę do 20-25 stopni Celsjusza i przelewam do zdezynfekowanego litrowego słoika. Potem go zakręcam i intensywnie nim potrząsam żeby napowietrzyć. Wsypuję drożdże i przykrywam na luźno przykrywką bez dokręcania. Kilka razy dziennie mieszam zawartość. Gotowe po dwóch - trzech dniach.
            Tutaj bardziej szczegółowa instrukcja:
            Opakowanie drożdży płynnych zawiera stosunkowo mało komórek drożdżowych. Teoretycznie ich ilość wystarcza do przefermentowania 20l lekkiego piwa górnej fermentacji, ale... więcej »
            Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2017-10-26, 07:34.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • Damianklb
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.10
              • 14

              #7
              Dziękuje za pomoc. To wychodzi na to żeby lepiej zrobić starter? Czy lepiej je nawodnić? Po jutrze chce zacząć robić pierwszą warke. Więc wole przygotować się na wszystko.

              Comment

              • Damianklb
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.10
                • 14

                #8
                Dziękuje za pomoc. To wychodzi na to żeby lepiej zrobić starter? Czy lepiej je nawodnić? Po jutrze chce zacząć robić pierwszą warke. Więc wole przygotować się na wszystko. Ja mam sypkie drożdze nie płynne.

                Comment


                • #9
                  Starter robisz z drożdży płynnych. Drożdże suche uwadniasz. Pamiętaj, że lagery i piwa o wysokim ekstrakcie potrzebują odpowiednio większej ilości drożdży.

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #10
                    Nie ma przymusu robić starter z płynnych (jeśli ma się ich odpowiednią ilość) ani nie ma przeciwwskazań do robienia go z suchych (jeśli jest ich za mało). Odpowiednio wykonany starter zazwyczaj będzie lepszy od uwodnienia. Trzeba po prostu wiedzieć ile czego w jakiej kondycji i do czego dodać.
                    Damian rób starter jeszcze dzisiaj i trzymaj w ciepłym miejscu to pojutrze będzie w odpowiedniej kondycji do zadania do brzeczki.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2017-10-26, 18:21.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment


                    • #11
                      Nie polecałbym początkującemu robienie startera przy pierwszej warce. Zbyt duże ryzyko infekcji. Lepiej wydać kilka złotych i kupić drugą saszetkę drożdży. Mniejsze ryzyko wpadki, a koszt niewiele większy.

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        Bez smętnych żartów poproszę. Lepiej zadać za mało drożdży albo niepotrzebnie zużyć za dużo zamiast wykonać starter? No można, ale to bez sensu. Wszystko można - nawet nie warzyć nic poza sterylnym laboratorium bo ryzyko wpadki. Serio znasz kogoś kto miał infekcję przy starterze?
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2017-10-26, 21:15.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3490

                          #13
                          Ja u siebie po prostu rozpuszczam 100 g ekstraktu słodowego w wodzie (0,5 l), zagotowuję, studzę do 20-25 stopni Celsjusza i przelewam do zdezynfekowanego litrowego słoika.
                          To nie jest starter, drożdże powinno sie startować w 6-9 blg a Ty ile im dajesz? 20 blg na starter
                          Poza tym aby uzyskać sensowną ilość drożdży trzeba 3 litry startera.

                          Wykonywanie startera przy drożdżach suchych jest bez sensowne.

                          W tym przypadku należy uwodnić dwie saszetki drożdży i nic więcej nie robić.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
                            Bez smętnych żartów poproszę. Lepiej zadać za mało drożdży albo niepotrzebnie zużyć za dużo zamiast wykonać starter?
                            Gdzie tak napisałem? Zalecałem kupić a nie zadać całą drugą saszetkę drożdży. Od obliczania odpowiedniej ilości są kalkulatory, np. mrmalty.com
                            Od kiedy starter gwarantuje zadanie odpowiedniej liczby drożdży? Tak samo przy starterze można zadać zbyt mało albo za dużo. Zawsze trzeba myśleć i dozować drożdże odpowiednio.

                            Comment

                            • Jimmy_jb
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.11
                              • 911

                              #15
                              Rzeczywiście, pomyliłem się. Miało być 100 g w litrze wody.
                              Niemniej jakby koledzy po pierwsze uważnie przeczytali temat a po drugie użyli kalkulatora mrmalty to wyszłoby że Damian ma drugą saszetkę a zadać powinien ok. 15 g drożdży. 15 gram to nie są dwie saszetki. Piwa w stylu belgijskim fermentujemy w wysokich temperaturach więc drożdże i tak sobie poradzą. Zaleciłem starter nie tylko w celu lekkiego namnożenia (stąd objętość mniejsza niż teoretycznie prawidłowe 2-3 litry) ale też doprowadzenia drożdży do odpowiedniej kondycji przed ich zadaniem.
                              Ale każdy robi jak uważa. Tylko nieśmiało napomknę że zadanie zbyt dużej ilości drożdży też jest błędem.
                              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X