Witam wszystkich. Przymierzam się do pierwszej warki, belgijski dubbel 18blg z ekstraktów. w zestawie są drożdże Safbre BE-256. na drożdżach pisze że są do 15blg, przy wyższym blg zaleca się 2 opakowania drożdży( posiadam takie zapasowe ). Moje pytanie brzmi. Czy dodać od razu 2 opakowania drożdży czy tylko 1. Bo to niby tylko 3blg więcej, niż jest zalecane. Nie chce zepsuć pierwszej warki że mi nie ruszy fermentacja itp. Co sądzicie??
Pierwsza warka z ekstraktów. Pytanie o drożdze.
Collapse
X
-
Sądzę że rozwiązaniem Twojego problemu jest zrobienie startera. Ale nawet bez niego uwodnione drożdże powinny sobie dać radę. Musisz tylko zadbać o odpowiednie napowietrzenie brzeczki. To ma być Belg więc temperatura fermentacji będzie raczej wysoka.
Tu masz kalkulator: http://mrmalty.com/calc/calc.htmlMona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Damianklb Wyświetlenie odpowiedziDziękuje za odpowiedź. Tak zrobię. Tylko mi chodzi czy zrobić to z jednej czy dwóch paczek drożdży?? Zalecaną temperaturę fermentacji mam między 20 a 22 stopnie.
Comment
-
-
A ja powiem tak, czy warto ryzykować kupę pieniędzy i czasu dla jednej saszetki drożdży?
Gęstwę możesz później wykorzystywać wielokrotnie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Ja u siebie po prostu rozpuszczam 100 g ekstraktu słodowego w wodzie (0,5 l), zagotowuję, studzę do 20-25 stopni Celsjusza i przelewam do zdezynfekowanego litrowego słoika. Potem go zakręcam i intensywnie nim potrząsam żeby napowietrzyć. Wsypuję drożdże i przykrywam na luźno przykrywką bez dokręcania. Kilka razy dziennie mieszam zawartość. Gotowe po dwóch - trzech dniach.
Tutaj bardziej szczegółowa instrukcja:
Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2017-10-26, 07:34.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Nie ma przymusu robić starter z płynnych (jeśli ma się ich odpowiednią ilość) ani nie ma przeciwwskazań do robienia go z suchych (jeśli jest ich za mało). Odpowiednio wykonany starter zazwyczaj będzie lepszy od uwodnienia. Trzeba po prostu wiedzieć ile czego w jakiej kondycji i do czego dodać.
Damian rób starter jeszcze dzisiaj i trzymaj w ciepłym miejscu to pojutrze będzie w odpowiedniej kondycji do zadania do brzeczki.Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2017-10-26, 18:21.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Bez smętnych żartów poproszę. Lepiej zadać za mało drożdży albo niepotrzebnie zużyć za dużo zamiast wykonać starter? No można, ale to bez sensu. Wszystko można - nawet nie warzyć nic poza sterylnym laboratorium bo ryzyko wpadki. Serio znasz kogoś kto miał infekcję przy starterze?Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2017-10-26, 21:15.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Ja u siebie po prostu rozpuszczam 100 g ekstraktu słodowego w wodzie (0,5 l), zagotowuję, studzę do 20-25 stopni Celsjusza i przelewam do zdezynfekowanego litrowego słoika.
Poza tym aby uzyskać sensowną ilość drożdży trzeba 3 litry startera.
Wykonywanie startera przy drożdżach suchych jest bez sensowne.
W tym przypadku należy uwodnić dwie saszetki drożdży i nic więcej nie robić."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziBez smętnych żartów poproszę. Lepiej zadać za mało drożdży albo niepotrzebnie zużyć za dużo zamiast wykonać starter?
Od kiedy starter gwarantuje zadanie odpowiedniej liczby drożdży? Tak samo przy starterze można zadać zbyt mało albo za dużo. Zawsze trzeba myśleć i dozować drożdże odpowiednio.
Comment
-
-
Rzeczywiście, pomyliłem się. Miało być 100 g w litrze wody.
Niemniej jakby koledzy po pierwsze uważnie przeczytali temat a po drugie użyli kalkulatora mrmalty to wyszłoby że Damian ma drugą saszetkę a zadać powinien ok. 15 g drożdży. 15 gram to nie są dwie saszetki. Piwa w stylu belgijskim fermentujemy w wysokich temperaturach więc drożdże i tak sobie poradzą. Zaleciłem starter nie tylko w celu lekkiego namnożenia (stąd objętość mniejsza niż teoretycznie prawidłowe 2-3 litry) ale też doprowadzenia drożdży do odpowiedniej kondycji przed ich zadaniem.
Ale każdy robi jak uważa. Tylko nieśmiało napomknę że zadanie zbyt dużej ilości drożdży też jest błędem.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
Comment