Zadanie zbyt dużej ilości drożdży nigdy nie jest tak szkodliwe jak zadanie ich zbyt mało.
Wielokrotnie fermentowałem piwo po piwie, w tym samym fermentorze, bez zmniejszania ilości drożdży, w tym przypadku często jest ok 3-6x więcej drożdży niż ilość zalecana i żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłem.
W tym przypadku zadanie dwóch saszetek to zupełnie niezauważalne przekroczenie, jeśli w ogóle wystąpi, bo ilość komórek drożdżowych w saszetce jest w znacznym stopniu umowna.
Wielokrotnie fermentowałem piwo po piwie, w tym samym fermentorze, bez zmniejszania ilości drożdży, w tym przypadku często jest ok 3-6x więcej drożdży niż ilość zalecana i żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłem.
W tym przypadku zadanie dwóch saszetek to zupełnie niezauważalne przekroczenie, jeśli w ogóle wystąpi, bo ilość komórek drożdżowych w saszetce jest w znacznym stopniu umowna.
Comment