Problemy z odfermentowaniem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kkarvzz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 6

    #1

    Problemy z odfermentowaniem

    Witajcie.
    Chciałem się poradzić kolegów starszych fachem.
    Ostatniego warzyłem Sweet Coffee Oatmeal Stout, po czterech dniach z zupełnie czystej ciekawości otworzyłem kranik w celu zmierzenia stopnia odfermentowania (wiem że 4 dni to mało i nigdy tak wcześniej nie robiłem ale zrobiłem się ciekawy). Z początkowego ekstraktu 15P zeszło do 8,5P, zamieszałem osadem z dna, a dziś na siódmy dzień gdy mierzyłem ujrzałem na aerometrze 8P (dokładnie nie widziałem, mogło to być około 7,8).

    Zacieranie 67C, Ekstrakt 15P, ilość brzeczki 10.5L, dodatek w postaci laktozy 250g, drożdże S-04
    Temperatura fermentacji 19st, napowietrzone pompką akwariową (20 minut) + intensywne mieszanie 5 minut.

    Koledzy powiedzcie, może tak być że zostanie mi na takim ekstrakcie końcowym 8P?
    Dodam że zauważyłem że większość moich piw wg mnie jest niedofermentowana.
    Black IPA z 14 zeszła na 4.5 (to by było w miarę ok)
    White IPA z 13 zeszła na 5.5

    Jakieś pomysły? może ballingometr daje ciała?

    Dzięki za pomoc!
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

    #2
    Dodatek 250g laktozy przy objętości ok. 10,5 L podnosi ekstrakt o ok. 2 stopnie plato. Ponieważ jest to cukier niefermentowany przez drożdże, więc masz rzeczywiste odfermentowanie na poziomie ok. 6 stopni. To i tak dość dużo, więc cierpliwości, daj drożdżom czas na wykonanie roboty.
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

    Comment

    • kkarvzz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.10
      • 6

      #3
      to ile byś jeszcze przytrzymał stouta na burzliwej? łącznie 14 dni, czy za dużo?
      Mówisz że o 2plato? podeślij mi jakiś wzór na wyliczanie tego jeśli możesz bo ja liczyłem wg jaiegoś kalkulatora to wyszło niby 1,4
      przeniosłem fermentator z 19stC do 21stC, wcześniej zamieszałem nim żeby zruszyć drożdże, nie za duża temperatura dla S-04?
      Ostatnia zmiana dokonana przez kkarvzz; 2017-10-25, 19:31.

      Comment

      • k_s
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.05
        • 66

        #4
        Raczej słabe napowietrzanie tu może być przyczyną. Z doświadczenia akwarystycznego wiem, że pompka akwariowa nie napowietrza mocno wody i dlatego musi chodzić cały czas.
        Aby napowietrzyć brzeczkę stosuję metodę rozchlapywania przy przelewaniu do fermentora i w 12 warkach, które do tej pory uwarzyłem schodziło mi z 13-14P do 2.5P wciągu 14 dni, a po 7 dniach było już około 3P.
        W przypadku Sweet Coffee Oatmeal Stout'a dodatek laktozy dodatkowo podwyższy końcowe plato.

        Comment

        • kkarvzz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.10
          • 6

          #5
          @k_s stosujesz tylko metodę rozchlapywania? mówisz o momencie przenoszenia z garnka w gótym gotowała się brzeczka do fermentatora? raz czy kilka razy robisz w ten sposób? ja oprócz tego wrzucam pompkę akwarystyczną, piana rośnie na wysokość wiadra, biorę mieszadło i mieszam (mieszając napowietrzam) póki piana nie zejdzie i tak do 4ch razy, także pompka chodzi przez dobre 20 minut a w między czasie mieszam.

          Dodam że uwodnione drożdże bardzo ładnie i szybko startują w brzeczce

          Comment

          • k_s
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.05
            • 66

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkarvzz
            @k_s stosujesz tylko metodę rozchlapywania? mówisz o momencie przenoszenia z garnka w gótym gotowała się brzeczka do fermentatora? raz czy kilka razy robisz w ten sposób?
            Dokłanie tak, przelewam poruszając przy tym wężykiem tak aby się mocno rozbryzgiwało na wszystkie strony. Czasami sam jestem trochę popluskany . Robię to tylko raz.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkarvzz
            ja oprócz tego wrzucam pompkę akwarystyczną, piana rośnie na wysokość wiadra, biorę mieszadło i mieszam (mieszając napowietrzam) póki piana nie zejdzie i tak do 4ch razy, także pompka chodzi przez dobre 20 minut a w między czasie mieszam.
            Dodam że uwodnione drożdże bardzo ładnie i szybko startują w brzeczce
            Mi też szybko startują, stosuję US-05. Startują już po 6-7 godzinach, a daję jedno opakowanie na 25l.

            Comment

            • kkarvzz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.10
              • 6

              #7
              to ja oprócz rozchlapywania wrzucam pompkę akwariową i dodatkowo napowietrzam mieszadłem.
              może balingometr przekłamuje?

              Comment

              • k_s
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2017.05
                • 66

                #8
                To sprawdź go w wodzie czy pokazuje 0.

                Comment

                • kkarvzz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.10
                  • 6

                  #9
                  właśnie że pokazuje.. nic następnym razem spróbuję mocniej napowietrzać brzeczkę

                  Comment

                  • grodek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2015.06
                    • 527

                    #10
                    Potrzymaj na drożdżach jeszcze z tydzień, a cichą możesz sobie darować. S-04 dobrze sedymentują dając klarowne piwo. Po tym czasie sprawdź, czy niżej odfermentowało.
                    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                    Comment

                    • kjaros
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2007.03
                      • 378

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkarvzz
                      właśnie że pokazuje.. nic następnym razem spróbuję mocniej napowietrzać brzeczkę
                      Zrób roztwory kontrolne wody z cukrem 5, 10 i 15 stopni plato. Mój "spławik" z Biowinu wskazywał dobrze do 5 stopni a potem coraz bardziej zawyżał wynik.
                      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                      Comment

                      • miras-t
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.07
                        • 41

                        #12
                        fermentacja

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grodek
                        Potrzymaj na drożdżach jeszcze z tydzień, a cichą możesz sobie darować. S-04 dobrze sedymentują dając klarowne piwo. Po tym czasie sprawdź, czy niżej odfermentowało.
                        Wiem że temat już stary,ale tez mam ten problem.Można tak długo trzymać piwo z drożdżami?Nie będzie efektu autolizy?

                        Comment

                        • miras-t
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.07
                          • 41

                          #13
                          fermentacja

                          Można zamieszać piwo w fermentorze kiedy wydaje się że fermentacja za szybko się zakończyła tzn.nie ma "bulkania" w rurce i blg jeszcze wysokie?

                          Comment

                          • pharun88
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2015.01
                            • 128

                            #14
                            Przy tak małym ciśnieniu jakie jest w wiadrze fermentacyjnym nie ma co sie przejmować autolizą drożdży. Spokojnie można trzymać 2, lub 3 tygodnie przy większym ekstrakcie początkowym.
                            Na prawidłowe odfermentowanie piwa składa sie wiele czynników:
                            - odpowiednia ilość drożdży oraz co bardzo ważne ich kondycja
                            - odpowiednie napowietrzenie brzeczki przed rozlewem
                            - schemat zacierania (jak chcesz uzyskać końcowy ekstrakt 2-3 zacieraj na wytrawnie 63-64'C)
                            - temperatura fermentacji odpowiednia dla danego szczepu
                            - no i oczywiście czas fermentacji, nie ma co się śpieszyć 10-14 dni burzliwej to nic strasznego

                            Comment

                            • miras-t
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.07
                              • 41

                              #15
                              fermentacja

                              Acha
                              Raczej wszystkie wymagania zostały spełnione.
                              W takim razie poczekam na spokojnie sprawdzając blg
                              Dzięki za odpowiedż.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
                                darekd
                                Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

                                Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

                                https://www.singlecut.com/

                                Aromat - czekolada,...
                                2025-02-02, 00:09
                              • Vatron
                                Słabe odfermentowanie
                                Vatron
                                Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. A oto w czym tkwi problem.

                                Otóż jestem początkującym piwowarem. Moją pierwszą warką była Finlandia lager z brewkitu. Problem dotyczy jednak mojej...
                                2017-02-09, 01:42
                              • e-prezes
                                Biały, Kawowa Pokusa
                                e-prezes
                                4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025

                                Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.

                                Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...
                                2025-02-12, 15:35
                              • Shedao
                                Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
                                Shedao
                                Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
                                2025-01-07, 14:37
                              • darekd
                                BrewDog, Grind
                                darekd
                                Coffee Stout z kawą, laktozą i aromatami. 6%alk.

                                Aromat - wyraźna nuta przypominająca mi ciasteczka Amaretti, słodkie migdały i odrobinę kawowej paloności
                                Piana - wyższa, umiarkowana trwałość, dłuższa koronka
                                Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
                                Barwa -...
                                2024-10-29, 02:20
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...