Problemy z odfermentowaniem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kkarvzz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 6

    Problemy z odfermentowaniem

    Witajcie.
    Chciałem się poradzić kolegów starszych fachem.
    Ostatniego warzyłem Sweet Coffee Oatmeal Stout, po czterech dniach z zupełnie czystej ciekawości otworzyłem kranik w celu zmierzenia stopnia odfermentowania (wiem że 4 dni to mało i nigdy tak wcześniej nie robiłem ale zrobiłem się ciekawy). Z początkowego ekstraktu 15P zeszło do 8,5P, zamieszałem osadem z dna, a dziś na siódmy dzień gdy mierzyłem ujrzałem na aerometrze 8P (dokładnie nie widziałem, mogło to być około 7,8).

    Zacieranie 67C, Ekstrakt 15P, ilość brzeczki 10.5L, dodatek w postaci laktozy 250g, drożdże S-04
    Temperatura fermentacji 19st, napowietrzone pompką akwariową (20 minut) + intensywne mieszanie 5 minut.

    Koledzy powiedzcie, może tak być że zostanie mi na takim ekstrakcie końcowym 8P?
    Dodam że zauważyłem że większość moich piw wg mnie jest niedofermentowana.
    Black IPA z 14 zeszła na 4.5 (to by było w miarę ok)
    White IPA z 13 zeszła na 5.5

    Jakieś pomysły? może ballingometr daje ciała?

    Dzięki za pomoc!
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

    #2
    Dodatek 250g laktozy przy objętości ok. 10,5 L podnosi ekstrakt o ok. 2 stopnie plato. Ponieważ jest to cukier niefermentowany przez drożdże, więc masz rzeczywiste odfermentowanie na poziomie ok. 6 stopni. To i tak dość dużo, więc cierpliwości, daj drożdżom czas na wykonanie roboty.
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

    Comment

    • kkarvzz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.10
      • 6

      #3
      to ile byś jeszcze przytrzymał stouta na burzliwej? łącznie 14 dni, czy za dużo?
      Mówisz że o 2plato? podeślij mi jakiś wzór na wyliczanie tego jeśli możesz bo ja liczyłem wg jaiegoś kalkulatora to wyszło niby 1,4
      przeniosłem fermentator z 19stC do 21stC, wcześniej zamieszałem nim żeby zruszyć drożdże, nie za duża temperatura dla S-04?
      Ostatnia zmiana dokonana przez kkarvzz; 2017-10-25, 19:31.

      Comment

      • k_s
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.05
        • 66

        #4
        Raczej słabe napowietrzanie tu może być przyczyną. Z doświadczenia akwarystycznego wiem, że pompka akwariowa nie napowietrza mocno wody i dlatego musi chodzić cały czas.
        Aby napowietrzyć brzeczkę stosuję metodę rozchlapywania przy przelewaniu do fermentora i w 12 warkach, które do tej pory uwarzyłem schodziło mi z 13-14P do 2.5P wciągu 14 dni, a po 7 dniach było już około 3P.
        W przypadku Sweet Coffee Oatmeal Stout'a dodatek laktozy dodatkowo podwyższy końcowe plato.

        Comment

        • kkarvzz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.10
          • 6

          #5
          @k_s stosujesz tylko metodę rozchlapywania? mówisz o momencie przenoszenia z garnka w gótym gotowała się brzeczka do fermentatora? raz czy kilka razy robisz w ten sposób? ja oprócz tego wrzucam pompkę akwarystyczną, piana rośnie na wysokość wiadra, biorę mieszadło i mieszam (mieszając napowietrzam) póki piana nie zejdzie i tak do 4ch razy, także pompka chodzi przez dobre 20 minut a w między czasie mieszam.

          Dodam że uwodnione drożdże bardzo ładnie i szybko startują w brzeczce

          Comment

          • k_s
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.05
            • 66

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkarvzz Wyświetlenie odpowiedzi
            @k_s stosujesz tylko metodę rozchlapywania? mówisz o momencie przenoszenia z garnka w gótym gotowała się brzeczka do fermentatora? raz czy kilka razy robisz w ten sposób?
            Dokłanie tak, przelewam poruszając przy tym wężykiem tak aby się mocno rozbryzgiwało na wszystkie strony. Czasami sam jestem trochę popluskany . Robię to tylko raz.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkarvzz Wyświetlenie odpowiedzi
            ja oprócz tego wrzucam pompkę akwarystyczną, piana rośnie na wysokość wiadra, biorę mieszadło i mieszam (mieszając napowietrzam) póki piana nie zejdzie i tak do 4ch razy, także pompka chodzi przez dobre 20 minut a w między czasie mieszam.
            Dodam że uwodnione drożdże bardzo ładnie i szybko startują w brzeczce
            Mi też szybko startują, stosuję US-05. Startują już po 6-7 godzinach, a daję jedno opakowanie na 25l.

            Comment

            • kkarvzz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.10
              • 6

              #7
              to ja oprócz rozchlapywania wrzucam pompkę akwariową i dodatkowo napowietrzam mieszadłem.
              może balingometr przekłamuje?

              Comment

              • k_s
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2017.05
                • 66

                #8
                To sprawdź go w wodzie czy pokazuje 0.

                Comment

                • kkarvzz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.10
                  • 6

                  #9
                  właśnie że pokazuje.. nic następnym razem spróbuję mocniej napowietrzać brzeczkę

                  Comment

                  • grodek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2015.06
                    • 527

                    #10
                    Potrzymaj na drożdżach jeszcze z tydzień, a cichą możesz sobie darować. S-04 dobrze sedymentują dając klarowne piwo. Po tym czasie sprawdź, czy niżej odfermentowało.
                    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                    Comment

                    • kjaros
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2007.03
                      • 378

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkarvzz Wyświetlenie odpowiedzi
                      właśnie że pokazuje.. nic następnym razem spróbuję mocniej napowietrzać brzeczkę
                      Zrób roztwory kontrolne wody z cukrem 5, 10 i 15 stopni plato. Mój "spławik" z Biowinu wskazywał dobrze do 5 stopni a potem coraz bardziej zawyżał wynik.
                      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                      Comment

                      • miras-t
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.07
                        • 41

                        #12
                        fermentacja

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grodek Wyświetlenie odpowiedzi
                        Potrzymaj na drożdżach jeszcze z tydzień, a cichą możesz sobie darować. S-04 dobrze sedymentują dając klarowne piwo. Po tym czasie sprawdź, czy niżej odfermentowało.
                        Wiem że temat już stary,ale tez mam ten problem.Można tak długo trzymać piwo z drożdżami?Nie będzie efektu autolizy?

                        Comment

                        • miras-t
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.07
                          • 41

                          #13
                          fermentacja

                          Można zamieszać piwo w fermentorze kiedy wydaje się że fermentacja za szybko się zakończyła tzn.nie ma "bulkania" w rurce i blg jeszcze wysokie?

                          Comment

                          • pharun88
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2015.01
                            • 128

                            #14
                            Przy tak małym ciśnieniu jakie jest w wiadrze fermentacyjnym nie ma co sie przejmować autolizą drożdży. Spokojnie można trzymać 2, lub 3 tygodnie przy większym ekstrakcie początkowym.
                            Na prawidłowe odfermentowanie piwa składa sie wiele czynników:
                            - odpowiednia ilość drożdży oraz co bardzo ważne ich kondycja
                            - odpowiednie napowietrzenie brzeczki przed rozlewem
                            - schemat zacierania (jak chcesz uzyskać końcowy ekstrakt 2-3 zacieraj na wytrawnie 63-64'C)
                            - temperatura fermentacji odpowiednia dla danego szczepu
                            - no i oczywiście czas fermentacji, nie ma co się śpieszyć 10-14 dni burzliwej to nic strasznego

                            Comment

                            • miras-t
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.07
                              • 41

                              #15
                              fermentacja

                              Acha
                              Raczej wszystkie wymagania zostały spełnione.
                              W takim razie poczekam na spokojnie sprawdzając blg
                              Dzięki za odpowiedż.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X