Witajcie.
Chciałem się poradzić kolegów starszych fachem.
Ostatniego warzyłem Sweet Coffee Oatmeal Stout, po czterech dniach z zupełnie czystej ciekawości otworzyłem kranik w celu zmierzenia stopnia odfermentowania (wiem że 4 dni to mało i nigdy tak wcześniej nie robiłem ale zrobiłem się ciekawy). Z początkowego ekstraktu 15P zeszło do 8,5P, zamieszałem osadem z dna, a dziś na siódmy dzień gdy mierzyłem ujrzałem na aerometrze 8P (dokładnie nie widziałem, mogło to być około 7,8).
Zacieranie 67C, Ekstrakt 15P, ilość brzeczki 10.5L, dodatek w postaci laktozy 250g, drożdże S-04
Temperatura fermentacji 19st, napowietrzone pompką akwariową (20 minut) + intensywne mieszanie 5 minut.
Koledzy powiedzcie, może tak być że zostanie mi na takim ekstrakcie końcowym 8P?
Dodam że zauważyłem że większość moich piw wg mnie jest niedofermentowana.
Black IPA z 14 zeszła na 4.5 (to by było w miarę ok)
White IPA z 13 zeszła na 5.5
Jakieś pomysły? może ballingometr daje ciała?
Dzięki za pomoc!
Chciałem się poradzić kolegów starszych fachem.
Ostatniego warzyłem Sweet Coffee Oatmeal Stout, po czterech dniach z zupełnie czystej ciekawości otworzyłem kranik w celu zmierzenia stopnia odfermentowania (wiem że 4 dni to mało i nigdy tak wcześniej nie robiłem ale zrobiłem się ciekawy). Z początkowego ekstraktu 15P zeszło do 8,5P, zamieszałem osadem z dna, a dziś na siódmy dzień gdy mierzyłem ujrzałem na aerometrze 8P (dokładnie nie widziałem, mogło to być około 7,8).
Zacieranie 67C, Ekstrakt 15P, ilość brzeczki 10.5L, dodatek w postaci laktozy 250g, drożdże S-04
Temperatura fermentacji 19st, napowietrzone pompką akwariową (20 minut) + intensywne mieszanie 5 minut.
Koledzy powiedzcie, może tak być że zostanie mi na takim ekstrakcie końcowym 8P?
Dodam że zauważyłem że większość moich piw wg mnie jest niedofermentowana.
Black IPA z 14 zeszła na 4.5 (to by było w miarę ok)
White IPA z 13 zeszła na 5.5
Jakieś pomysły? może ballingometr daje ciała?
Dzięki za pomoc!
Comment