Problemy z odfermentowaniem
Collapse
X
-
Odfermentowanie
Ja zacierałem Irish Red Ale 12 wg instrukcji z Browamatora 90 min 64 st.
Nie wiem czemu wskażnik jodowy jakby nie działał.Sprawdziłem na początku i nie zabarwił.Pózniej,wiadomo też.W poprzedniej warce było to samo.Sprawdziłem na zwykłej mące i tam pokazywał.Jakieś czary?Czy co?Comment
-
Co do tego przetrzymania piwa z drożdżami dłużej,to nie wiem czy jest sens?Po 2 kolejnych dniach(teraz jest 5 dzień od zadania drożdży) blg nie spada.
W instrukcji piszą że jesli jest taka sytuacja należy przelać na cichą.Comment
-
Hmmm...a może byś przestał grzebać w tym piwie i dał mu spokojnie odfermentować.
Po tygodniu burzliwej przelej na cichą i na 2 tygodnie zapomnij o piwie, zajmij się innymi sprawami. Na wolnym czasie poczytaj co mam zalinkowane w stopce. Wiele spraw wyda się prostszymi.
Piwo nie lubi grzebania w nim i pośpiechu. Wielu domowych piwowarów stosuje zasadę 14 burzliwej/14 cichej i wierz mi, piwa ich są wyśmienite.
Zdrówko"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Za dużo gmerania w piwie panowie. Każde otwarcie wiadra to potencjalne zakażenie. 5 dzień fermentacji i od 2 dni blg nie spada? Dobrze zrozumiałem że w 5dniowym piwie już 2 razy sprawdzałeś blg? Jak nie masz zamiaru pozyskać gęstwy to zostaw te piwo 2-3 tygodnie i potem od razu w butle. Trochę cierpliwości, piwowarstwo nie nie sport dla nerwusówComment
-
No rozumię,ale myslę że sa różne szkoły;spotkałem raz gościa który wcale fermentującego piwa nie przykrywa,bo po co?W niektórych browarach piwo fermentuje w otwartych kadziach.
Co do grzebania,no trochę jestem niecierpliwy,bo to juz drugi taki przypadek w moich warkach żeby po 2 dniach przestało bulkać!Poza tym grzebie małą zdezynfekowaną pipetką.Boję się też autolizy która może wystapić a nie musi.Tak samo jak piwo może się zakazić podczas grzebania a nie musi.Comment
-
Dokładnie tak robię, no może raz, góra dwa razy, w ciągu prawie 3 lat piwowarzenia była nieco krótsza cicha. Nigdy nie robiliśmy bez cichej. Uważam, że nie ma co kombinować, ten schemat 14/14 się sprawdza.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
No rozumię,ale myslę że sa różne szkoły;spotkałem raz gościa który wcale fermentującego piwa nie przykrywa,bo po co?W niektórych browarach piwo fermentuje w otwartych kadziach.
Co do grzebania,no trochę jestem niecierpliwy,bo to juz drugi taki przypadek w moich warkach żeby po 2 dniach przestało bulkać!Poza tym grzebie małą zdezynfekowaną pipetką.Boję się też autolizy która może wystapić a nie musi.
Tak samo jak piwo może się zakazić podczas grzebania a nie musi."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Problemy z odfermentowaniem
Dziwna sprawa;Po tygodniu piwo zeszło do 3 blg co zmierzyłem balingomierzem,natomiast refraktometr nadal pokazywał 7 blg jak wtedy co mierzyłem po zakończeniu bulkania w rurce.
Czyli refraktometr wprowadzał mnie w bład!Nie wiem o co chodzi.Comment
-
Jak już wszystko zawiedzie przeczytaj instrukcję. Poczytaj o refraktometrze."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji
Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%
https://www.singlecut.com/
Aromat - czekolada,...-
Channel: USA
2025-02-02, 00:09 -
-
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. A oto w czym tkwi problem.
Otóż jestem początkującym piwowarem. Moją pierwszą warką była Finlandia lager z brewkitu. Problem dotyczy jednak mojej...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025
Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.
Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-12, 15:35 -
-
Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie?
Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
-
Channel: Litwa
2025-01-07, 14:37 -
-
Coffee Stout z kawą, laktozą i aromatami. 6%alk.
Aromat - wyraźna nuta przypominająca mi ciasteczka Amaretti, słodkie migdały i odrobinę kawowej paloności
Piana - wyższa, umiarkowana trwałość, dłuższa koronka
Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
Barwa -...-
Channel: Szkocja
2024-10-29, 02:20 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment