Problemy z odfermentowaniem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88
    - schemat zacierania (jak chcesz uzyskać końcowy ekstrakt 2-3 zacieraj na wytrawnie 63-64'C)
    Raczej 62'C, a potem 67.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • miras-t
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.07
      • 41

      #17
      Odfermentowanie

      Ja zacierałem Irish Red Ale 12 wg instrukcji z Browamatora 90 min 64 st.
      Nie wiem czemu wskażnik jodowy jakby nie działał.Sprawdziłem na początku i nie zabarwił.Pózniej,wiadomo też.W poprzedniej warce było to samo.Sprawdziłem na zwykłej mące i tam pokazywał.Jakieś czary?Czy co?

      Comment

      • k_s
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.05
        • 66

        #18
        Być może na początku skrobia nie była jeszcze rozpuszczona w wodzie.

        Comment

        • miras-t
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.07
          • 41

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s
          Być może na początku skrobia nie była jeszcze rozpuszczona w wodzie.
          Może tak było,własnie.

          Co do tego przetrzymania piwa z drożdżami dłużej,to nie wiem czy jest sens?Po 2 kolejnych dniach(teraz jest 5 dzień od zadania drożdży) blg nie spada.
          W instrukcji piszą że jesli jest taka sytuacja należy przelać na cichą.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #20
            Hmmm...a może byś przestał grzebać w tym piwie i dał mu spokojnie odfermentować.

            Po tygodniu burzliwej przelej na cichą i na 2 tygodnie zapomnij o piwie, zajmij się innymi sprawami. Na wolnym czasie poczytaj co mam zalinkowane w stopce. Wiele spraw wyda się prostszymi .

            Piwo nie lubi grzebania w nim i pośpiechu. Wielu domowych piwowarów stosuje zasadę 14 burzliwej/14 cichej i wierz mi, piwa ich są wyśmienite.
            Zdrówko
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • pharun88
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2015.01
              • 128

              #21
              Za dużo gmerania w piwie panowie. Każde otwarcie wiadra to potencjalne zakażenie. 5 dzień fermentacji i od 2 dni blg nie spada? Dobrze zrozumiałem że w 5dniowym piwie już 2 razy sprawdzałeś blg? Jak nie masz zamiaru pozyskać gęstwy to zostaw te piwo 2-3 tygodnie i potem od razu w butle. Trochę cierpliwości, piwowarstwo nie nie sport dla nerwusów

              Comment

              • miras-t
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.07
                • 41

                #22
                No rozumię,ale myslę że sa różne szkoły;spotkałem raz gościa który wcale fermentującego piwa nie przykrywa,bo po co?W niektórych browarach piwo fermentuje w otwartych kadziach.
                Co do grzebania,no trochę jestem niecierpliwy,bo to juz drugi taki przypadek w moich warkach żeby po 2 dniach przestało bulkać!Poza tym grzebie małą zdezynfekowaną pipetką.Boję się też autolizy która może wystapić a nie musi.Tak samo jak piwo może się zakazić podczas grzebania a nie musi.

                Comment

                • Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  Wielu domowych piwowarów stosuje zasadę 14 burzliwej/14 cichej i wierz mi, piwa ich są wyśmienite.
                  Zdrówko
                  Dokładnie tak robię, no może raz, góra dwa razy, w ciągu prawie 3 lat piwowarzenia była nieco krótsza cicha. Nigdy nie robiliśmy bez cichej. Uważam, że nie ma co kombinować, ten schemat 14/14 się sprawdza.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #24
                    No rozumię,ale myslę że sa różne szkoły;spotkałem raz gościa który wcale fermentującego piwa nie przykrywa,bo po co?W niektórych browarach piwo fermentuje w otwartych kadziach.
                    A poźniej jest pasteryzowane
                    Co do grzebania,no trochę jestem niecierpliwy,bo to juz drugi taki przypadek w moich warkach żeby po 2 dniach przestało bulkać!Poza tym grzebie małą zdezynfekowaną pipetką.Boję się też autolizy która może wystapić a nie musi.
                    Boisz się rzeczy mało ważnych a nie zwracasz uwagi na ważne

                    Tak samo jak piwo może się zakazić podczas grzebania a nie musi.
                    Grzeb więcej a zobaczysz czy nie musi.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • miras-t
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.07
                      • 41

                      #25
                      Problemy z odfermentowaniem

                      Dziwna sprawa;Po tygodniu piwo zeszło do 3 blg co zmierzyłem balingomierzem,natomiast refraktometr nadal pokazywał 7 blg jak wtedy co mierzyłem po zakończeniu bulkania w rurce.
                      Czyli refraktometr wprowadzał mnie w bład!Nie wiem o co chodzi.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #26
                        Jak już wszystko zawiedzie przeczytaj instrukcję. Poczytaj o refraktometrze.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • darekd
                          SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
                          darekd
                          Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

                          Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

                          https://www.singlecut.com/

                          Aromat - czekolada,...
                          2025-02-02, 00:09
                        • Vatron
                          Słabe odfermentowanie
                          Vatron
                          Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. A oto w czym tkwi problem.

                          Otóż jestem początkującym piwowarem. Moją pierwszą warką była Finlandia lager z brewkitu. Problem dotyczy jednak mojej...
                          2017-02-09, 01:42
                        • e-prezes
                          Biały, Kawowa Pokusa
                          e-prezes
                          4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025

                          Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.

                          Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...
                          2025-02-12, 15:35
                        • Shedao
                          Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
                          Shedao
                          Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
                          2025-01-07, 14:37
                        • darekd
                          BrewDog, Grind
                          darekd
                          Coffee Stout z kawą, laktozą i aromatami. 6%alk.

                          Aromat - wyraźna nuta przypominająca mi ciasteczka Amaretti, słodkie migdały i odrobinę kawowej paloności
                          Piana - wyższa, umiarkowana trwałość, dłuższa koronka
                          Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
                          Barwa -...
                          2024-10-29, 02:20
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...