Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88
Wyświetlenie odpowiedzi
Problemy z odfermentowaniem
Collapse
X
-
Odfermentowanie
Ja zacierałem Irish Red Ale 12 wg instrukcji z Browamatora 90 min 64 st.
Nie wiem czemu wskażnik jodowy jakby nie działał.Sprawdziłem na początku i nie zabarwił.Pózniej,wiadomo też.W poprzedniej warce było to samo.Sprawdziłem na zwykłej mące i tam pokazywał.Jakieś czary?Czy co?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedziByć może na początku skrobia nie była jeszcze rozpuszczona w wodzie.
Co do tego przetrzymania piwa z drożdżami dłużej,to nie wiem czy jest sens?Po 2 kolejnych dniach(teraz jest 5 dzień od zadania drożdży) blg nie spada.
W instrukcji piszą że jesli jest taka sytuacja należy przelać na cichą.
Comment
-
-
Hmmm...a może byś przestał grzebać w tym piwie i dał mu spokojnie odfermentować.
Po tygodniu burzliwej przelej na cichą i na 2 tygodnie zapomnij o piwie, zajmij się innymi sprawami. Na wolnym czasie poczytaj co mam zalinkowane w stopce. Wiele spraw wyda się prostszymi .
Piwo nie lubi grzebania w nim i pośpiechu. Wielu domowych piwowarów stosuje zasadę 14 burzliwej/14 cichej i wierz mi, piwa ich są wyśmienite.
Zdrówko"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Za dużo gmerania w piwie panowie. Każde otwarcie wiadra to potencjalne zakażenie. 5 dzień fermentacji i od 2 dni blg nie spada? Dobrze zrozumiałem że w 5dniowym piwie już 2 razy sprawdzałeś blg? Jak nie masz zamiaru pozyskać gęstwy to zostaw te piwo 2-3 tygodnie i potem od razu w butle. Trochę cierpliwości, piwowarstwo nie nie sport dla nerwusów
Comment
-
-
No rozumię,ale myslę że sa różne szkoły;spotkałem raz gościa który wcale fermentującego piwa nie przykrywa,bo po co?W niektórych browarach piwo fermentuje w otwartych kadziach.
Co do grzebania,no trochę jestem niecierpliwy,bo to juz drugi taki przypadek w moich warkach żeby po 2 dniach przestało bulkać!Poza tym grzebie małą zdezynfekowaną pipetką.Boję się też autolizy która może wystapić a nie musi.Tak samo jak piwo może się zakazić podczas grzebania a nie musi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziWielu domowych piwowarów stosuje zasadę 14 burzliwej/14 cichej i wierz mi, piwa ich są wyśmienite.
ZdrówkoGdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
No rozumię,ale myslę że sa różne szkoły;spotkałem raz gościa który wcale fermentującego piwa nie przykrywa,bo po co?W niektórych browarach piwo fermentuje w otwartych kadziach.
Co do grzebania,no trochę jestem niecierpliwy,bo to juz drugi taki przypadek w moich warkach żeby po 2 dniach przestało bulkać!Poza tym grzebie małą zdezynfekowaną pipetką.Boję się też autolizy która może wystapić a nie musi.
Tak samo jak piwo może się zakazić podczas grzebania a nie musi."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Problemy z odfermentowaniem
Dziwna sprawa;Po tygodniu piwo zeszło do 3 blg co zmierzyłem balingomierzem,natomiast refraktometr nadal pokazywał 7 blg jak wtedy co mierzyłem po zakończeniu bulkania w rurce.
Czyli refraktometr wprowadzał mnie w bład!Nie wiem o co chodzi.
Comment
-
-
Jak już wszystko zawiedzie przeczytaj instrukcję. Poczytaj o refraktometrze."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment