Problemy z odfermentowaniem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88 Wyświetlenie odpowiedzi
    - schemat zacierania (jak chcesz uzyskać końcowy ekstrakt 2-3 zacieraj na wytrawnie 63-64'C)
    Raczej 62'C, a potem 67.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • miras-t
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.07
      • 41

      #17
      Odfermentowanie

      Ja zacierałem Irish Red Ale 12 wg instrukcji z Browamatora 90 min 64 st.
      Nie wiem czemu wskażnik jodowy jakby nie działał.Sprawdziłem na początku i nie zabarwił.Pózniej,wiadomo też.W poprzedniej warce było to samo.Sprawdziłem na zwykłej mące i tam pokazywał.Jakieś czary?Czy co?

      Comment

      • k_s
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.05
        • 66

        #18
        Być może na początku skrobia nie była jeszcze rozpuszczona w wodzie.

        Comment

        • miras-t
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.07
          • 41

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedzi
          Być może na początku skrobia nie była jeszcze rozpuszczona w wodzie.
          Może tak było,własnie.

          Co do tego przetrzymania piwa z drożdżami dłużej,to nie wiem czy jest sens?Po 2 kolejnych dniach(teraz jest 5 dzień od zadania drożdży) blg nie spada.
          W instrukcji piszą że jesli jest taka sytuacja należy przelać na cichą.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            Hmmm...a może byś przestał grzebać w tym piwie i dał mu spokojnie odfermentować.

            Po tygodniu burzliwej przelej na cichą i na 2 tygodnie zapomnij o piwie, zajmij się innymi sprawami. Na wolnym czasie poczytaj co mam zalinkowane w stopce. Wiele spraw wyda się prostszymi .

            Piwo nie lubi grzebania w nim i pośpiechu. Wielu domowych piwowarów stosuje zasadę 14 burzliwej/14 cichej i wierz mi, piwa ich są wyśmienite.
            Zdrówko
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • pharun88
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2015.01
              • 128

              #21
              Za dużo gmerania w piwie panowie. Każde otwarcie wiadra to potencjalne zakażenie. 5 dzień fermentacji i od 2 dni blg nie spada? Dobrze zrozumiałem że w 5dniowym piwie już 2 razy sprawdzałeś blg? Jak nie masz zamiaru pozyskać gęstwy to zostaw te piwo 2-3 tygodnie i potem od razu w butle. Trochę cierpliwości, piwowarstwo nie nie sport dla nerwusów

              Comment

              • miras-t
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.07
                • 41

                #22
                No rozumię,ale myslę że sa różne szkoły;spotkałem raz gościa który wcale fermentującego piwa nie przykrywa,bo po co?W niektórych browarach piwo fermentuje w otwartych kadziach.
                Co do grzebania,no trochę jestem niecierpliwy,bo to juz drugi taki przypadek w moich warkach żeby po 2 dniach przestało bulkać!Poza tym grzebie małą zdezynfekowaną pipetką.Boję się też autolizy która może wystapić a nie musi.Tak samo jak piwo może się zakazić podczas grzebania a nie musi.

                Comment

                • Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wielu domowych piwowarów stosuje zasadę 14 burzliwej/14 cichej i wierz mi, piwa ich są wyśmienite.
                  Zdrówko
                  Dokładnie tak robię, no może raz, góra dwa razy, w ciągu prawie 3 lat piwowarzenia była nieco krótsza cicha. Nigdy nie robiliśmy bez cichej. Uważam, że nie ma co kombinować, ten schemat 14/14 się sprawdza.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #24
                    No rozumię,ale myslę że sa różne szkoły;spotkałem raz gościa który wcale fermentującego piwa nie przykrywa,bo po co?W niektórych browarach piwo fermentuje w otwartych kadziach.
                    A poźniej jest pasteryzowane
                    Co do grzebania,no trochę jestem niecierpliwy,bo to juz drugi taki przypadek w moich warkach żeby po 2 dniach przestało bulkać!Poza tym grzebie małą zdezynfekowaną pipetką.Boję się też autolizy która może wystapić a nie musi.
                    Boisz się rzeczy mało ważnych a nie zwracasz uwagi na ważne

                    Tak samo jak piwo może się zakazić podczas grzebania a nie musi.
                    Grzeb więcej a zobaczysz czy nie musi.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • miras-t
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.07
                      • 41

                      #25
                      Problemy z odfermentowaniem

                      Dziwna sprawa;Po tygodniu piwo zeszło do 3 blg co zmierzyłem balingomierzem,natomiast refraktometr nadal pokazywał 7 blg jak wtedy co mierzyłem po zakończeniu bulkania w rurce.
                      Czyli refraktometr wprowadzał mnie w bład!Nie wiem o co chodzi.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #26
                        Jak już wszystko zawiedzie przeczytaj instrukcję. Poczytaj o refraktometrze.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X