Witam.Jako,że piwo ze sklepu przestało mi smakować więc zainteresowałem się warzeniem domowym.czytam różne fora już od 4 miesięcy na temat fermentacji,dezynfekcji,butelkowania, oraz przeczytałem już wiki na temat zacierania,przerw jakie się stosuje oraz chmielenia i postanowiłem,że zakupię w tym tygodniu swój sprzęt i wymyśliłem tak.
1 fermentor 33L z rurką fermentacyjną do fermentacji burzliwej
1 fermentor 33L z rurką fermentacyjną i kranikiem do fermentacji cichej i rozlewu
Gar zacierny 30L
filtrator z oplotu
Łyga piwowarska drewniana
kapsle 26mm 100szt złote
kapslownica EMILY
Chemipro OXI 100g do dezynfekcji sprzętu
Wąż do rozlewu silikonowy 13x10 1m
Jodowy wskaźnik skrobi
2 Termometry ciekłokrystaliczne na fermentory
Areometr do pomiaru Blg
Miarka do cukru do odmierzania do refermentacji
Zestaw Equinox IPA - z ekstraktów + drożdże US WEST COAST M44 Mangrove Jack's
Zestaw American Cascade Pale Ale - z ekstraktów + drożdże Danstar Nottingham
Pomijam tylko śrutownik na razie gdyż jeszcze słodu do śrutowania samemu nie będę kupował tylko dopiero po uwarzeniu kilku warek.Na początek bym chciał zrobić własnie kilka warek z ekstraktów a dopiero potem przejść na zacieranie.Pozdrawiam
1 fermentor 33L z rurką fermentacyjną do fermentacji burzliwej
1 fermentor 33L z rurką fermentacyjną i kranikiem do fermentacji cichej i rozlewu
Gar zacierny 30L
filtrator z oplotu
Łyga piwowarska drewniana
kapsle 26mm 100szt złote
kapslownica EMILY
Chemipro OXI 100g do dezynfekcji sprzętu
Wąż do rozlewu silikonowy 13x10 1m
Jodowy wskaźnik skrobi
2 Termometry ciekłokrystaliczne na fermentory
Areometr do pomiaru Blg
Miarka do cukru do odmierzania do refermentacji
Zestaw Equinox IPA - z ekstraktów + drożdże US WEST COAST M44 Mangrove Jack's
Zestaw American Cascade Pale Ale - z ekstraktów + drożdże Danstar Nottingham
Pomijam tylko śrutownik na razie gdyż jeszcze słodu do śrutowania samemu nie będę kupował tylko dopiero po uwarzeniu kilku warek.Na początek bym chciał zrobić własnie kilka warek z ekstraktów a dopiero potem przejść na zacieranie.Pozdrawiam
Comment