Kupno sprzętu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piotr94
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 3

    Kupno sprzętu

    Witam.Jako,że piwo ze sklepu przestało mi smakować więc zainteresowałem się warzeniem domowym.czytam różne fora już od 4 miesięcy na temat fermentacji,dezynfekcji,butelkowania, oraz przeczytałem już wiki na temat zacierania,przerw jakie się stosuje oraz chmielenia i postanowiłem,że zakupię w tym tygodniu swój sprzęt i wymyśliłem tak.

    1 fermentor 33L z rurką fermentacyjną do fermentacji burzliwej

    1 fermentor 33L z rurką fermentacyjną i kranikiem do fermentacji cichej i rozlewu

    Gar zacierny 30L

    filtrator z oplotu

    Łyga piwowarska drewniana

    kapsle 26mm 100szt złote

    kapslownica EMILY

    Chemipro OXI 100g do dezynfekcji sprzętu

    Wąż do rozlewu silikonowy 13x10 1m

    Jodowy wskaźnik skrobi

    2 Termometry ciekłokrystaliczne na fermentory

    Areometr do pomiaru Blg

    Miarka do cukru do odmierzania do refermentacji

    Zestaw Equinox IPA - z ekstraktów + drożdże US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

    Zestaw American Cascade Pale Ale - z ekstraktów + drożdże Danstar Nottingham


    Pomijam tylko śrutownik na razie gdyż jeszcze słodu do śrutowania samemu nie będę kupował tylko dopiero po uwarzeniu kilku warek.Na początek bym chciał zrobić własnie kilka warek z ekstraktów a dopiero potem przejść na zacieranie.Pozdrawiam

  • #2
    Drożdże M44 zmień na inne. Np. Fermentis US-05. Oszczędzisz sobie wielu stresów związanych z długim startem fermentacji. To nie są drożdże dla początkujących
    Last edited by Gość; 2017-11-02, 00:13.

    Comment

    • Piotr94
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.11
      • 3

      #3
      wizi dziękuję ci bardzo za odpowiedź.Drożdże zmienię a czy reszta osprzętu na początek warzenia może być.Śrutownik bym kupił dopiero po kilku warkach i samemu śrutował słód.

      Comment

      • sredstvom
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.10
        • 362

        #4
        Proponuje Ci wziac jedna przykrywe do fermentora bez dziury. Dwoch wiader na raz i tak nie bedziesz uzywal, wiec wieko z rurka mozesz stosowac do ktorego chcesz, a z czasem pewnie i tak sie przekonasz, ze rurka bardziej meczy bule, niz pomaga. Jako i ja sie przekonalem :-)

        Skoro juz sobie dziurawisz wieko, pomysl o zatyczce - good to have:
        Akcesoria Sprzęt / różne Zaślepka do pojemnika fermentacyjnego Uszczelka umożliwia zaślepienie dziurki po rurce fermentacyjnej II w pojemnikach fermentacyjnych. Pasuje do otworów ok. 1/2 cala (ok. 16mm) w naszych pokrywach.


        Fermentory bierz przezroczyste, wygoda przy wysladzaniu (widac poziom mlota), a i nie bedzie Cie korcilo, zeby otwierac podczas fermentacji - widac, czy sie pieni, czy nie.

        A juz w ogole polecam zabrac sie od razu za zacieranie, bo to najlepsza zabawa. Choc upierdliwa czasami, przyznam, a i mycia wiecej. Ale jaka satysfakcja przy odkapslowywaniu...

        Milej zabawy!
        Czy napija sie panowie piweczka?

        Comment

        • marek-
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.07
          • 70

          #5
          Wszystko to co napisali poprzednicy, a także:
          - od razu kup termometr do zacierania
          - 250 kapsli
          - przemyśl kapslownicę stołową, nawet najtańszą (choć wszystko zależy od budżetu).
          - nie kupuj aerometru z biowina (opinia w dużym stopniu subiektywna po rozbiciu dwóch i przesuniętej skali w trzecim).
          - OXI od razu 0,5-1 kg, z Allegro lub Auchana/Carrefour (tylko czysty, bez dodatków zapachowych, chlorowych, poprawiających biel itp itd).

          Polecam zacieranie, ciężko coś przy nim popsuć. Przy pierwszych warkach nie miałem problemów związanych z zacieraniem, dużo ważniejsza okazała się uciekająca temp. fermentacji i wysoka temp. brzeczki w momencie zadawania drożdży - coś co można zawalić tak samo przy ekstraktach.

          Comment

          • Rycho_128
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.03
            • 1054

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wizi Wyświetlenie odpowiedzi
            Drożdże M44 zmień na inne. Np. Fermentis US-05. Oszczędzisz sobie wielu stresów związanych z długim startem fermentacji. To nie są drożdże dla początkujących
            E, chyba aż tak źle z tymi droźdżami nie jest. Mi one fermentowały całkiem dobrze. Wcześniej uwadniam drożdże. Ale US-05 równie dobre, w każdym razie bardzo podobny (jak nie identyczny) profil smakowy, więc można brać te. I z tych US-ów zebrałem gęstwę, wtedy to hula dopiero...

            A co do dezynfekcji, ja używam głównie, powiem że prawie wyłącznie pirosiarczyn sodu (tani i skuteczny), a jak wielki brud, to NaOH, ale ten to żrący i nieekologioczny, ale to sporadycznie. Oczywiście o wodzie z płynem do naczyń nie wspominam, bo to się rozumie samo przez się. Najważniejsze nie hodować brudu, myć od razu po użyciu.
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

            Comment

            • Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1054

              #7
              Może jeszcze jedno. My w browarze mamy gar 50 litrów, i opinia jest jednoznaczna: za mały. Jeżeli zamierzasz używać taboretu gazowego, to lepiej od razu jak największy garnek. Mi się wydaje, że taki taboret to i 80 litrow (a może i 100) pociągnie. Z pięćdziesiątką nie ma najmniejszego problemu. Moc tego naszego taboretu to 8,5 kW, czyli nieco mocniejszy, niż te oferowane np. z Centrum Piwowarstwa. Do tego butla 11 kg. Na jakieś 5 do 6 warek starcza.
              Last edited by Rycho_128; 2017-11-02, 11:28.
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment

              • sredstvom
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.10
                • 362

                #8
                Spokojnie, kolega dopiero przymierza sie do nauki obslugi lychy, a Ty mu juz semi-profesjonala zenisz :-)
                Czy napija sie panowie piweczka?

                Comment

                • Piotr94
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.11
                  • 3

                  #9
                  Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedź.Czyli do tego zamawiam termometr piwowarski i 1kg chemipro OXI zamiast 100g i przeźroczyste fermentory i ruszam z 1 warką.

                  Comment

                  • k_s
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2017.05
                    • 66

                    #10
                    Ja bym jeszcze do tego zestawu polecił desprej do odkażania. Przydatny, gdy na szybko trzeba np. zdezynfekować łyżkę do pobierania próbek piwa w celu zmierzenia blg albo kranik przed przelaniem piwa. Przydatny będzie również drugi wąż niekoniecznie silikonowy o długości 2m.
                    A w dalszej perspektywie rozważyłbym zakup chłodnicy, ale na początek nie jest konieczna.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X