Altbier - rozlew, lezakowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacu1234567890
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 12

    #1

    Altbier - rozlew, lezakowanie

    Witam,
    Warze Albiera z zestawu browamatora i jest tam napisane : "Zabutelkowane lub zabeczkowane lezakowac w temp. ok. 4*C przez 4-12 tygodni"
    Refermentacje przez tydzień w butelkach nie robić? Zaraz do takiej temperatury?
  • jacu1234567890
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 12

    #2
    Może źle się wyraziłem. Chodzi mi o refermentacje w temperaturze takiej jak odbywała się fermentacja, gdzieś przez tydzień dwa. Zaraz do tak niskiej temperatury piwo dać czy pozostawić w większej temperaturze?

    Comment

    • Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2009.05
      • 689

      #3
      Leżakowanie i refermentacja to oddzielne procesy, zachodzące w innych temperaturach.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
        dadek
        19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
        2022-12-02, 01:29
      • Prusak
        Browar Żuławski, Altbier
        Prusak
        E: 13 Blg
        A: 4, 9%
        Barwa: brązowawe z opalizującą czerwienią pod światło, zapach; ziołowo-chmielowy, lekko kwiatowy, elementy tostowo-opiekane także da się znaleźć. Piana niska, szybko opadająca do obrączki. W smaku troszkę dominuje ziołowa goryczka, ale piwo jest gładkie...
        2022-08-20, 18:58
      • balon91
        porada dotycząca temperatury
        balon91
        Witam serdecznie.
        Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
        Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
        Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
        2021-07-10, 13:47
      • darekd
        Zámecký pivovar Frýdlant, Albrecht 14 Altbier
        darekd
        Niemiecka górna fermentacja w wykonaniu sudeckiego browaru.

        Aromat - na początku trochę ziołowego chmielu, ale potem już właściwie słodowy (biszkopt, lekko podpiekany, czekoladowe muśnięcie i w tle jakieś warzywa, na szczęście znikome)
        Piana - średnia, zwarta, nietrwała,
        ...
        2021-07-09, 21:59
      • dadek
        Ukraina, Charków, Geroiv Praci 14 B, AltBier
        dadek
        Aż dziwne, że nikt z browarbizowiczów do tej pory nie dotarł do Charkowa. A to 1,5 milionowe miasto może się pochwalić dziesięcioma browarami (jeśli liczyć koncernowy Rogań to jest ich nawet 11).
        Powstały w 2012 roku browar restauracyjny AltBier mieści się w niezbyt pięknym, pokrytym...
        2020-03-18, 02:42
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...