Na dniach mam w planie warzenie swojego pierwszego RISa, więc proszę o ewentualne wskazówki i rady, abym nie musiał wyważać otwartych już drzwi. Celuję w ekstrakt początkowy 24-25 BLG. Dysponuję garem o pojemności 30L.
Planuję taki zasyp:
4,0 kg pale ale
2,7 kg monachijski I
0,4 kg karmelowy ciemny
0,2 kg Biscuit
0,1 kg Caraaroma
0,3 kg pszeniczny czekoladowy
0,4 kg jęczmień palony
Razem 8,1 kg słodów zacierane w temp. 66-62 °C w 18-19 L wody. Wysładzał będę na tyle, aby przed chmieleniem mieć 20 BLG. Do docelowych 25 BLG chcę dobić przez 90 min. gotowania i dodatek 500g ekstraktu suchego Muntons Extra Dark.
Chmielenie:
90’ 50g Challenger (7,3 % aa)
60’ 50g Fuggles (5,6 % aa)
20’ 35g EKG (5,1 % aa)
Fermentacja gęstwą San Diego Super (WLP090).
Po tym krótkim opisie mam kilka pytań i wątpliwości:
1. Czy zasyp i chmielenie jest ok. ?
2. Wydaje mi się, że problemem może być podgrzewanie tak gęstego zacieru (przypalenie), szczególnie na taborecie gazowym o dużej mocy. Niestety jestem ograniczony pojemnością gara. Zmniejszyć zasyp, aby zacier był trochę rzadszy ?
3. Ze względu na wysoki ekstrakt zacieranie przeprowadzić bardziej „na wytrawnie”, aby nie otrzymać słodkiego ulepku ?
4. Nie będzie problemem filtracja tak dużego zasypu przez „sraczwężyk” ?
5. Jak drożdże SDS radzą sobie z tak ekstraktywnymi piwami ? W rezerwie mam jeszcze S-04 z których mógłbym zrobić starter.
Planuję taki zasyp:
4,0 kg pale ale
2,7 kg monachijski I
0,4 kg karmelowy ciemny
0,2 kg Biscuit
0,1 kg Caraaroma
0,3 kg pszeniczny czekoladowy
0,4 kg jęczmień palony
Razem 8,1 kg słodów zacierane w temp. 66-62 °C w 18-19 L wody. Wysładzał będę na tyle, aby przed chmieleniem mieć 20 BLG. Do docelowych 25 BLG chcę dobić przez 90 min. gotowania i dodatek 500g ekstraktu suchego Muntons Extra Dark.
Chmielenie:
90’ 50g Challenger (7,3 % aa)
60’ 50g Fuggles (5,6 % aa)
20’ 35g EKG (5,1 % aa)
Fermentacja gęstwą San Diego Super (WLP090).
Po tym krótkim opisie mam kilka pytań i wątpliwości:
1. Czy zasyp i chmielenie jest ok. ?
2. Wydaje mi się, że problemem może być podgrzewanie tak gęstego zacieru (przypalenie), szczególnie na taborecie gazowym o dużej mocy. Niestety jestem ograniczony pojemnością gara. Zmniejszyć zasyp, aby zacier był trochę rzadszy ?
3. Ze względu na wysoki ekstrakt zacieranie przeprowadzić bardziej „na wytrawnie”, aby nie otrzymać słodkiego ulepku ?
4. Nie będzie problemem filtracja tak dużego zasypu przez „sraczwężyk” ?
5. Jak drożdże SDS radzą sobie z tak ekstraktywnymi piwami ? W rezerwie mam jeszcze S-04 z których mógłbym zrobić starter.
Comment