Warzenie RIS

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grodek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2015.06
    • 527

    Warzenie RIS

    Na dniach mam w planie warzenie swojego pierwszego RISa, więc proszę o ewentualne wskazówki i rady, abym nie musiał wyważać otwartych już drzwi. Celuję w ekstrakt początkowy 24-25 BLG. Dysponuję garem o pojemności 30L.
    Planuję taki zasyp:

    4,0 kg pale ale
    2,7 kg monachijski I
    0,4 kg karmelowy ciemny
    0,2 kg Biscuit
    0,1 kg Caraaroma
    0,3 kg pszeniczny czekoladowy
    0,4 kg jęczmień palony

    Razem 8,1 kg słodów zacierane w temp. 66-62 °C w 18-19 L wody. Wysładzał będę na tyle, aby przed chmieleniem mieć 20 BLG. Do docelowych 25 BLG chcę dobić przez 90 min. gotowania i dodatek 500g ekstraktu suchego Muntons Extra Dark.

    Chmielenie:
    90’ 50g Challenger (7,3 % aa)
    60’ 50g Fuggles (5,6 % aa)
    20’ 35g EKG (5,1 % aa)

    Fermentacja gęstwą San Diego Super (WLP090).

    Po tym krótkim opisie mam kilka pytań i wątpliwości:
    1. Czy zasyp i chmielenie jest ok. ?
    2. Wydaje mi się, że problemem może być podgrzewanie tak gęstego zacieru (przypalenie), szczególnie na taborecie gazowym o dużej mocy. Niestety jestem ograniczony pojemnością gara. Zmniejszyć zasyp, aby zacier był trochę rzadszy ?
    3. Ze względu na wysoki ekstrakt zacieranie przeprowadzić bardziej „na wytrawnie”, aby nie otrzymać słodkiego ulepku ?
    4. Nie będzie problemem filtracja tak dużego zasypu przez „sraczwężyk” ?
    5. Jak drożdże SDS radzą sobie z tak ekstraktywnymi piwami ? W rezerwie mam jeszcze S-04 z których mógłbym zrobić starter.
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    1. Nie wiem czy jest sens sypać tak małe ilości Caraaroma i Biscuita, zwłaszcza że masz już i tak 5% karmelowego. Piwo i tak wyjdzie treściwe bo jako podstawowe masz pale ale i monachijski więc ja bym Caraaroma i Biscuita nie sypał w ogóle. EKG dałbym 50g na koniec gotowania.
    2. Wlej więcej wody (złota zasada to 3 - 3,5l na 1 kg zasypu). Weź pod uwagę że słód wchłonie część wody. Możesz też zacierać na dwa razy. Albo po prostu przelicz to sobie na mniejsze wybicie.
    3. Tak. I to nie tylko ze względu na wysoki ekstrakt. Zarówno pale ale jak i monachijski to słody mniej aktywne enzymatycznie niż pilzneński więc potrzebują dłuższej przerwy maltozowej.
    4. Mogą być. Filtracja bywa upierdliwa.
    5. Nie wiem, nie używałem ich. Zrób porządny starter i mocno napowietrz przed zadaniem to powinno być dobrze.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • grodek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2015.06
      • 527

      #3
      Dzięki za uwagi. Caraaroma i Biscuit chcę dodać, aby przy okazji zrobić czyszczenie magazynu słodów.
      Swoją drogą to po wywaleniu tych dwóch słodów to zasyp, jak na RIS, będzie dość ascetyczny.
      EKG na koniec chmielenia? Po dłuższym leżakowania (a przy RIS to przecież wskazane) po chmielowym aromacie nie będzie chyba śladu?
      604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        A to nie, syp śmiało - gdzie jak nie do RISa
        Aromat z chmielu sypanego do gara nie ulatuje tak szybko jak ten z sypanego na zimno. Coś tam pozostanie ale ja dla pewności sypnąłbym więcej, ew. połowę na 20 minut i połowę na chłodzenie.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        Przetwarzanie...
        X