Mam pytanie. Warze piwo Aipa. 16 blg. 10 litrów. Wysłodziłem 16 litrów. Trochę za dużo. Mierzyłem Blg i mam 10. Czy wygotować brzeczkę do 16 blg. Co sądzicie?? Pilna pomoc. Przepraszam za błędy. Bo robię teraz piwko.
Za dużo wysłodziłem piwa.
Collapse
X
-
Trochę to zajmie czasu... Ale da się. Mieliśmy w naszym browarze podobną sytuację - za dużo było tego wysładzania. Ale zrobiliśmy wtedy megailość jedenastki, nawet to może 10,5 było, nasza warka #14. Piwo wyszło bardzo fajne, tak fajnie nachmielony lajcik. Może nieco się za mocno nagazowało, trzeba wziąć poprawkę: przy słabszym piwie nieco mniejsza ilość cukru do refermentacji - teraz jesteśmy mądrzejsi
A w Twoim przypadku - sam musisz podjąć decyzję, czy opłaca się to Tobie odparować.Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2017-11-17, 17:15.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Przy chmieleniu też Ci oczywiście jeszcze odparuje.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
Na szczęście ulica przy...-
Channel: Czechy
-
-
Krhová, mała wieś położona tuż przy mieście Valašské Meziříčí. W grudniu 2023 roku w tejże wiosce pan Pavel Reimer zalegalizował swój domowy browarek o nazwie Breimis.
Warzelnia to tylko 150 litrów, do tego 1 x 150 i 2 x 300 l. tankofermentatory. Produkcja skromna, domowa,(właściwie...-
Channel: Czechy
-
-
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
-
Channel: Festiwale piwne
2023-08-25, 20:15 -
-
Browar Motruk który działa w Mikuliczynie już dłuższy czas, osiągnął spory sukces. Na własne oczy widziałem jak całe autobusy wycieczkowe zwalają się do niego, wynosząc w petkach chyba setki litrów piwa i kwasu.
Ciężko było się wstrzelić w czas gdy będzie bardziej pusto. Droga...3 Photos-
Channel: Ukraina
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment