Infekcja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MAD-HOPS
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.09
    • 17

    #1

    Infekcja?

    Witam
    mija tydzien fermentacij burzliwej i chyba kibel ,po otworzeniu fermentora cos dziwnego ,jest to moja trzecia warka ale pierwszy raz widze cos takiego.
    co robic koledzy
    Attached Files
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Przelać na cichą i dwa tygodnie nie zaglądać.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • MAD-HOPS
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.09
      • 17

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      Przelać na cichą i dwa tygodnie nie zaglądać.
      Witam
      czy dalej jest sens chmielic na zimno i czy warto zebrac gestwe
      Dzieki

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Chmielenie na zimno to dopiero za dwa-trzy tygodnie, sie zobaczy co i jak a gęstwe zbierz.

        A co Cię niepokoi? Na zdjeciu nic niepokojącego nie widać.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • MAD-HOPS
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.09
          • 17

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          Chmielenie na zimno to dopiero za dwa-trzy tygodnie, sie zobaczy co i jak a gęstwe zbierz.

          A co Cię niepokoi? Na zdjeciu nic niepokojącego nie widać.
          Witam i dzieki za cierpliwosc
          Uzylem drozdzy,Mangrove Jack,s m42 temperatura fermentacij 16+/-18 c i poraz kolejny jak w pierwszej warce wyczuwam nuty bimbrowe i dodatkowo rozpuszczalnik gdzies w tle ,niemialem tego problemu s-05.

          Brzeczka miala 12.5 stopnia plato po 6 dniach spadlo do 3 tylko ten dziwny wyglad do okola wiadra jakby wosk tluszcz i takie same place na piwie i ten dziwny zapach bimber plus rozpuszczalnik .

          Jezeli bendzie trzeba wylac do kibla to nie niemam z tym problemu uczymy sie na bledach tylko szkoda mi by bylo tego chmielu co chce dodac na cicha bo mam 100 g amarillo i 100 g mosaica.
          A juz nastepa warka w glowie sie kreci i produkty czekaja

          Dzieki

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • ejjo
            Czy to infekcja?
            ejjo
            Witam Was drodzy piwowarzy.
            Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
            Tym razem mam jednak problem.
            Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
            Po 2 tygodniach...
            2019-12-01, 20:04
          • Kwachu1444
            Prawdopodobna infekcja - Pomocy
            Kwachu1444
            Witam,
            Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
            2020-03-31, 21:19
          • zurus87
            Film, smuga na piwie. Infekcja bakteryjna?
            zurus87
            Witam
            Jakiś czas temu uwarzyłem witbier-a ale po fermentacji burzliwej zaówarzyłem że na jego powierzchni pojawiła się smuga, jakby coś tłustego. Wygląda jak delikatny korzuch bezbarwny. Czasem jak zbyt długo parzy się herbatę pojawia się coś takiego na powierzchni. Piwo jest już...
            2018-03-20, 09:51
          • kaspersky4444
            Infekcja? Moja pierwsza warka
            kaspersky4444
            Cześć wszystkim.

            Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).

            Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione...
            2017-11-23, 15:25
          • jtomasz
            Infekcja
            jtomasz
            Witam,
            nastwiłem 5 dni temu mocno chmieloną IPA, na uwodnionych drożdzach us-04,
            i po tych 5-dniach nie ma śladu burzliwej fermentacji, dzisiaj zmartwiony otworzyłem fermentor i nie wygląda mi to ciekawie, czy to jest infekcja???...
            2017-11-01, 17:55
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...