Pierwsze piwo, BrewKit, temperatura fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ewemarkam
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 2

    #1

    Pierwsze piwo, BrewKit, temperatura fermentacji

    Witam.
    Mam pytanie, aktualnie fermentuje mi się moje pierwsze piwko. Wybrałem Gozdawe Special Bitter. Fermentor stoi ocieplony na strychu, stoi na kocu, owinięty karimatą i kocami. Temperatura powietrza dziś na strychu spadła do 11 stopni. Fermentor utrzymuje teraz ok 18.5 stopnia. Intensywnie bulka w rurce fermentacyjnej, fermentacja się jeszcze nie zatrzymała, bąbelek leci jeden na 3-4 sekundy. Całość zrobiona w piątkowy wieczór. Dziś rano mineło 60 godzin. Pytanie mam czy przenieść go do mieszkania czy mogę go tam jeszcze zostawić? Niżej niż 8 stopni nie miałem nigdy na strychu nawet przy dużych mrozach
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

    #2
    U mnie w piwnicy ostatnio temperatura spadła do 16 °C i fermentacja utknęła w miejscu. Musiałem przenieść fermentor do cieplejszego pomieszczenia żeby znowu ruszyła. Lepiej pilnuj postępów bo fermentacja może się ślimaczyć a piwo może wyjść niedofermentowane.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 16:59
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • tomaszjanczyk
      Pierwsza próba - pytanie na CITO
      tomaszjanczyk
      Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

      W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

      Zaczynałem około 16:00.

      Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
      2020-04-22, 09:46
    • Zaiksik
      Trudne początki
      Zaiksik
      Witam
      Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
      Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
      Wszystko...
      2024-08-27, 17:13
    • TOM3K
      Fermentacja w lodówce.
      TOM3K
      Witam

      Mam nieużywaną w tej chwili lodówkę którą chciałbym użyć do utrzymywania stabilnej temperatury fermentacji. dla górnej np: 18st. Podłączyłem ją pod zrobiony na szybko termostat. Po włączeniu temperatura szybko spadła do żądanych 18 stopni i sterownik wyłączył...
      2018-06-13, 17:24
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...